Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: De bezem van Prade

COMMENTAAR: De bezem van Prade

21/08/2019 12:00

COMMENTAAR: De bezem van Prade

 

KORPSCHEF ROBERTO PRADE heeft maandag bij zijn officiële installatie gezegd dat hij flink de bezem zal halen door het Korps Politie Suriname en de criminaliteit flinke slagen wil toebrengen. Een nobel streven dat voorgangers bij hun aantreden ook hebben aangekondigd, in veel gevallen met wisselend succes. Het is afwachten in hoeverre Prade de daad bij het woord voegt en hoe schoon zijn bezem zal vegen. Vooralsnog verdient hij het voordeel van de twijfel.

De nieuwe korpschef heeft gelijk dat hij eerst intern orde op zaken wil stellen, want met onwillige honden is het slecht hazen vangen of met onwillige mensen zal hij er niet in slagen om zijn ambitieuze voornemens uit te voeren. Dus functionarissen die hun persoonlijk belang niet ondergeschikt wensen te maken aan 'het grotere belang' moeten plaatsmaken.

Menigeen binnen het korps zal zich naar aanleiding van die woorden zorgen moeten maken. Prade wil ook het inlichtingenapparaat beter organiseren, want dat functioneert volgens hem benedenmaats. Ook daarvoor verdient hij ondersteuning, want zonder de juiste informatie is het lastig om de criminaliteit te bestrijden, laat staan te voorkomen.

Het is te hopen dat Prade - als hij het heeft over slagen toebrengen aan de criminaliteit - niet alleen doelt op 'gewone' criminelen zoals inbrekers, rovers, drugsdealers en moordenaars, maar dat hij het ook aandurft om de heel zware jongens en meisjes aan te pakken. Daarmee worden onder meer bedoeld de drugsbonzen die verantwoordelijk zijn voor de gigantische smokkeltransporten die Suriname in de wereld in een kwaad daglicht zetten.

Hoewel er het afgelopen jaar wel kleine successen zijn geboekt bij de bestrijding hiervan, blijven de organisatoren meestal buiten schot en kunnen met hun uit drugs verkregen - vaak buitensporige - bedragen, ongestoord in weelde leven. Vaak hebben deze criminelen banden met hooggeplaatste en invloedrijke figuren, die er alles aan zullen doen om hen de hand boven het hoofd te houden.

En dan zijn er nog de witteboordencriminelen, variërend van zakenlui tot politici, die zich via corruptie hebben verrijkt. Weliswaar zijn de louche zaken waar zij zich mee bezighouden vooral iets waar de procureur-generaal zich op moet storten, maar voor de politie is zeker ook een rol weggelegd om een eerste onderzoek in te stellen als er signalen worden ontvangen. Het is afwachten of Prade dat, ondanks de druk die in dergelijke gevallen ongetwijfeld van boven af op hem zal worden uitgeoefend, aandurft.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina