Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Korpschef haalt bezem door inlichtingendienst

Korpschef haalt bezem door inlichtingendienst

20/08/2019 10:13 - Ivan Cairo

De installatie van Roberto Prade als de 49ste korpschef.

De installatie van Roberto Prade als de 49ste korpschef. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Korpschef Roberto Prade gaat de bezem door de politie-inlichtingendienst halen. Dat heeft hij maandag gezegd kort na zijn installatie als de 49ste topman bij de Surinaamse politie. Hij merkte op dat bij het beheersbaar houden van de criminaliteit in het land, de politie de komende periode zwaar gaat focussen op inlichtingen.

Daarom zullen er mutaties komen bij de inlichtingendienst. Prade heeft het in zijn beleid eerder over criminaliteitsbeheersing dan over criminaliteitsbestrijding. "Bij beheersing willen we juist met onze neus erop zitten en zwaar gaan trekken aan de intelligence", zei de korpschef in het centrum van de Politieacademie.

Zoals de politieinlichtingendienst er nu uitziet en functioneert is niet wat Prade wil. "De bezem zal erdoor worden gehaald." De politiebaas kondigde aan dat het korps binnenkort zal beschikken over een eigen forensisch computersysteem dat in eigen beheer zal worden opgezet. Met behulp hiervan zal het korps de criminaliteit ferme slagen toebrengen, zei hij.

Prade voerde verder aan dat hij het politiekorps als een bedrijf wil runnen, dat op den duur zelfvoorzienend zou moeten zijn. Er zullen acties gevoerd worden om zelf middelen te vergaren zodat de financiële last voor de regering om het korps draaiende te houden zal worden verlicht.

Wat betreft de bemensing zullen de komende periode impopulaire maatregelen en drastische besluiten genomen worden. Functionarissen die hun persoonlijke belang niet ondergeschikt wensen te maken aan "het groter belang" van de dienst en de samenleving, zullen plaats moeten maken. Het personeelsbeleid behoort tot de prioriteiten van de nieuwe korpschef.

Het is volgens hem moeilijk om met ongemotiveerde medewerkers criminaliteit aan te pakken. Een zuiver personeelsbeleid binnen een organisatie als het politiekorps is volgens hem haast onmogelijk, maar er kunnen wel "heel veel elementen van HRM-beleid" toegepast worden, meent Prade.

In zijn toespraak merkte justitieminister Stuart Getrouw op, dat de afgelopen periode veel is geïnvesteerd in de politie, waaronder in dienstvoertuigen. Daarmee is deels de basis gelegd voor goede prestaties. Het is verder noodzakelijk dat het korps de samenwerking blijft zoeken met partners in en buiten de regio, aldus Getrouw.

Interventies in het kader van criminaliteitsbestrijding kunnen volgens de minister pas een breed maatschappelijk effect hebben "wanneer ze niet geïsoleerd plaatsvinden, maar juist een onderdeel vormen van een brede en gezamenlijke aanpak".

President Desi Bouterse hield de politiechef voor dat hij voor de zware taak staat om het korps door een transformatieproces te leiden. Hierbij zal het korps zich steeds meer moeten aanpassen aan de specifieke eisen van deze tijd, want de samenleving verandert continu waardoor het korps ook mee dient te veranderen om de samenleving van dienst te kunnen zijn, aldus het staatshoofd.

Bouterse wees erop dat de samenleving steeds meer onder invloed raakt van externe trends, burgers hogere eisen stellen aan elkaar te midden van de geldende waarden en normen in het land. Prade werd opgeroepen ervoor te zorgen altijd onderdeel te zijn van de oplossing en niet van het probleem.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina