Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Forensische computers voor criminaliteitsaanpak

Forensische computers voor beteugelen criminaliteit

20/08/2019 18:30 - Naomi Hoever

Forensische computers voor beteugelen criminaliteit

 

PARAMARIBO - Suriname zal binnen niet al te lange tijd gebruikmaken van forensische computers om de criminaliteit te beheersen. Dat deelt nieuwbakken korpschef Roberto Prade mee. “Hiermee zullen wij de criminaliteit flinke slagen toebrengen." KPS zal de forensische computers in eigen beheer aanschaffen.

Het hoofd van afdeling Bestrijding Zware Criminaliteit (BZC), August van Gobbel, ondersteunt zijn chef in dit streven. "We moeten innoveren en de technologie moet erbij komen", zegt Van Gobbel aan de krant. Hij is een van de mensen van het Korps die de technologische ontwikkeling op de voet volgen. Hij bezocht naast de nationale politieacademie van Mexico ook een gespecialiseerde opleiding in Nederland.

"Ik weet wat inlichtingen betekent voor zo een organisatie", zegt Van Gobbel. Een forensische computer is een soort database met alle informatie over verdachten, hun identiteit en de verbanden tussen criminale organisaties. Deze gegevens worden ingevoerd in de computer. "Als er een misdrijf is gepleegd, kunnen de bijzonderheden uit de database worden gehaald. De modes operandi en identificaties kunnen hierdoor worden nagegaan. Een mogelijke criminele bende kan hierdoor worden geïdentificeerd."

Van Gobbel geeft aan dat Suriname als een van de weinige Caribische landen nog niet over een dergelijke computer beschikt. Toch heeft de afdeling volgens hem enorme successen geboekt. "We hebben een target gesteld om vanaf begin van dit jaar tot eind van dit jaar dertig procent van alle strafbare zaken die in onderzoek zijn op te lossen."

Vaak genoeg hangt de snelheid van de oplossing van de zaak af, vindt het afdelingshoofd. Hij constateert dat de gemeenschap wil meewerken, maar dat bepaalde tools ontbreken. "Er moet een gedegen tiplijn komen zodat de informatiegever duidelijker is afgeschermd. De persoon mag niet in gevaar komen. We zijn op het pad dat te implementeren. In de toekomst zal de burgerij worden gestimuleerd om tips te geven. Daartegenover zal een beloning staan."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina