Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Brandweer: ‘Het is goed om voorbereid te zijn’

KBS: ‘Het is goed om voorbereid te zijn’

19/08/2019 17:09 - Amanda Palis

Een brandweerman kijkt toe hoe een deelnemer aan de Fire Preparedness-workshop een blusapparaat hanteert.

Een brandweerman kijkt toe hoe een deelnemer aan de Fire Preparedness-workshop een blusapparaat hanteert. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Ondanks de regen keken meer dan tachtig deelnemers aandachtig toe hoe de brandweer hen de juiste blustechnieken aanleerde om zich te kunnen behelpen bij een brand. “Het is goed om voorbereid te zijn, want brand kan een ieder overkomen”, zei Ulrich Coats, pr-man van het Korps Brandweer Suriname (KBS), zaterdag tijdens de Fire Preparedness-workshop georganiseerd door de Suriname Fire Awareness (SFA).

Als onderdeel en afsluiting van de workshop is er zaterdagmiddag een demonstratiedag gehouden voor de deelnemers. Hierbij kregen zij de gelegenheid de theoretische kennis die ze de twee andere dagen hebben opgedaan in praktijk te brengen. Het KBS is aangetrokken door het SFA om deze workshop te verzorgen.

"We hebben dit met beide handen aangegrepen, want hoe meer mensen zich kunnen voorbereiden op gevaar, des te kleiner de kans op grote calamiteiten", geeft Coats aan. De brandweer heeft de deelnemers niet alleen leren omgaan met verschillende blusapparaten, maar liet ook zien hoe je snel een vlam tijdens het koken blust en hoe je kunt ontsnappen uit een ruimte die vermoedelijk in brand staat.

"Wij willen de mensen zo goed als mogelijk kennis meegeven, zodat zij niet alleen weerbaar worden tegen de gevaren van brand, maar ook hun omgeving kunnen helpen of ondersteunen indien men hulp nodig heeft", zegt Coats over het belang van deze demonstratiedag.

Sandjai Lale, een medewerker van HEM Suriname, heeft met een paar collega's meegedaan aan de workshop. Met de opgedane kennis hopen zij een brandveiligheidsplan voor hun bedrijf te maken. "We hebben zoveel geleerd tijdens de workshop. Wij wisten niet dat je zicht tijdens een brand gelimiteerd is tot maar 30 cm. En ook hebben we geleerd hoe we binnen zestig seconden zouden moeten ontsnappen als er brand is en ook nog kalm te blijven", vertelt Lale over zijn ervaring.

Samen met zijn collega's zullen zij de opgedane kennis presenteren aan het bedrijf. "We willen een fire drill plan maken en een veilige vluchtroute uitstippelen in geval van brand. De kennis die wij hier hebben meegekregen zal zeker van pas komen", zegt Lale.

Brandweervrouw Marquerita Wijngaarde heeft ook meegedaan aan de workshop, die zij als een opfrissertje beschouwt. "Je kunt nooit genoeg voorbereid zijn en het is zeker goed om te horen wat leeft bij de collega-cursisten", zegt Wijngaarde. "Een van de cursisten in mijn groep is elektricien en hij kijkt helemaal anders naar brand en hoe je deze het best kunt ontsnappen. Daar is er een mooi moment van kennisuitwisseling geweest en ik neem zijn kijk zeker mee als brandweervrouw."

Dat er een toename is in brandveiligheid is volgens Coats een mooie ontwikkeling. "Ik denk dat er met de afgelopen branden mensen meer zijn gaan beseffen dat zij brandpreventief moeten leven", concludeert de pr-man. "Want juist diegene die niet brandpreventief leven, overkomt brand."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina