Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Stopzetten sociale media is niet de oplossing’

Jean-luc van Charante:‘Stopzetten sociale media is niet de oplossing’

19/08/2019 07:58 - Merredith Bruce

Social media-expert Jean-luc van Charante.

Social media-expert Jean-luc van Charante. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Om te voorkomen dat sociale media voor negatieve doeleinden worden gebruikt, moet het probleem bij de wortel worden aangepakt. Dit zegt socialmedia-expert Jean-luc van Charante tegen de krant. “De uitdaging is: hoe zorgen we ervoor dat de samenleving zich dusdanig gedraagt, om te voorkomen dat bepaalde dingen op sociale media terechtkomen in plaats van dit platform als veroorzaker aan te wijzen.”

Het fenomeen van negatief of nepnieuws wordt niet voorkomen door sociale media aan banden te leggen, zei Van Charante vrijdag tijdens een workshop rond het thema 'De invloed van sociale media op de schrijvende journalist'. De socialmedia-expert was een van de inleiders bij de workshop die was georganiseerd door journalistiekstudenten van de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs (AHKCO). 

Tijdens de workshop is er ook gesproken over de actuele discussie over het beteugelen van sociale media, met name Facebook, naar aanleiding van valse berichten en seksfilmpjes die worden verspreid. Van Charante is directeur van marketingbedrijf Ineffable dat onder meer gespecialiseerd is in marketingstrategieën voor sociale media.

Hij maakt duidelijk dat deze platformen slechts een versterkend of verzwakkend hulpmiddel kunnen zijn, maar meestal versterkend. "Als een bepaald type gedrag naar voren komt en je wil sociale media uitschakelen, heb je het probleem nog niet opgelost."

Hij noemt als voorbeelden Afrikaanse landen (zoals Zimbabwe en Uganda, ... red.) waar de toegang tot social-mediaplatformen tijdelijk of permanent is stilgelegd om critici van het regeerbewind de mond te snoeren en misbruik te voorkomen. "Maar het probleem is niet opgelost."

De socialmediakenner vreest dat uitschakeling van Facebook het probleem niet zal oplossen. "Dan gaat alle berichtgeving via WhatsApp en dan hebben we een nog groter probleem want op Facebook kun je gemakkelijk traceren wie iets publiceert, maar op WhatsApp heb je dat overzicht niet." Er zou volgens hem eerder op moeten worden toegezien dat wetten en regels strenger worden nageleefd.

Jeugdparlementsvoorzitter Kelvin Koniki is dezelfde mening toegedaan. Hij wijst erop dat sociale media op vele manieren nuttig gebruikt kunnen worden en noemt bijvoorbeeld marketing en bewustwording. "Het aan banden leggen is niet de juiste oplossing." Koniki gelooft dat door ICT meer te integreren binnen het onderwijs, de jeugd bewustgemaakt kan worden van het juist omgaan met internet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina