Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Conferentie moedigt jongeren aan

Conferentie moedigt jongeren aan tot partnerschap

19/08/2019 10:02 - Merredith Bruce

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “We kunnen niet langer kijken naar jongeren als te zijn hét probleem, maar meer als partner, zonder dat ze een gevaar vormen of zijn.” Dit zei minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken zaterdag tijdens een jongerenconferentie, in verband met de internationale Dag van de Jeugd op 12 augustus.

Het is volgens Pollack-Beighle tegen deze achtergrond dat het ministerie bewust jongeren opneemt in officiële delegaties naar het buitenland om Suriname te vertegenwoordigen. Het departement wil de jeugd hiermee een stem geven op internationale platformen.

Het thema van de Dag van de Jeugd en de conferentie was 'Transforming Education' (transformeren van onderwijs). Deze  houdt onder meer in aanpassing van het onderwijssysteem aan de moderne hedendaagse behoeften. Pollack-Beighle haalde als een van de sprekers het belang van onderwijs aan voor de ontwikkeling van de jeugd.

Ze noemt dit een belangrijk instrument om armoede te doorbreken en de basis voor de ontwikkeling. "Het is de belangrijkste voorwaarde om vaardigheden en competenties te kunnen ontwikkelen om te groeien." De bewindsvrouw heeft jongeren opgeroepen om partnerschappen aan te gaan met ouderen en omgekeerd om onderwijs te bevorderen en transformeren.

Patrick Matala vertegenwoordigde Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties (VN). Hij haalde aan dat er wereldwijd 1,8 miljard jongeren tussen tien en 24 jaar zijn. In Suriname is ongeveer 30 procent van de bevolking tussen tien en 24 jaar. "Dat geeft al aan hoeveel impact jongeren kunnen hebben."

Hij onderstreepte dat er daarom mogelijkheden gecreëerd moeten worden om jongeren meer en beter toegang te geven tot onderwijs en andere faciliteiten om hun vaardigheden te verbeteren.

Het integraal beleidsplan voor kinderen en adolescenten (2012-2016) moet ook worden meegenomen in de discussie over transformatie van onderwijs, zei Kelvin Koniki, voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement.

Jongeren mochten op de bijeenkomst hun mening geven over hoe invulling gegeven kan worden aan transformatie van het onderwijs. Michelle Belfor van de Youth Advisory Group van het VN-bevolkingsfonds UNFPA vertelt dat er 41 jongerenorganisaties waren vertegenwoordigd door iets meer dan honderd jongeren, wat volgens haar boven verwachting van de organisatie was.

Het is volgens haar de bedoeling dat de meningen die naar voren zijn gebracht worden opgenomen in een adviesdocument dat aangeboden zal worden aan de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. "Daarnaast gaan wij het zelf ook gebruiken als leidraad om in de toekomst projecten te plannen."

De conferentie in Hotel Torarica is georganiseerd door UNFPA, Unicef en het Nationaal Jeugdparlement. Er waren speeches van Pollack-Beighle en vertegenwoordigers van de ministeries van Onderwijs en Sport- en Jeugdzaken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina