Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vrouwenschaaktitel hoogtepunt voor Kaslan

Vrouwenschaaktitel hoogtepunt Catherine Kaslan

18/08/2019 11:17 - Guillano Bruce

Vrowenkampioen Catherine Kaslan en mannenkampioen Romario Sanches pronken met hun prijzen.

Vrowenkampioen Catherine Kaslan en mannenkampioen Romario Sanches pronken met hun prijzen. Foto: SSB  

PARAMARIBO - Ze maakt zich nu op voor haar eerstvolgende toernooi in het buitenland maar in de tussentijd geniet Catherine Kaslan nog na van de grootste prestatie die ze tot dusver geleverd heeft in haar schaakcarrière: vrouwenkampioen van de Surinaamse Schaakbond (SSB).

De pas zestienjarige schaakster is nog steeds in de wolken. "Ik had het niet verwacht", zegt ze. "Ik dacht dat ik misschien op de tweede plaats zou eindigen maar het is meer dan dat geworden", zegt ze half verwonderd, ongeveer twee weken nadat ze de trofee uit handen nam van SSB-voorzitter Frank Lo Kim Lin.

In het verleden viel ze al eens in de prijzen - ze eindigde vorig jaar op de tweede plaats en werd het jaar daarvoor derde - maar het kampioenschap noemt Kaslan een hoogtepunt in haar carrière. "Ik ben nu extra gemotiveerd om het steeds beter te doen", zegt ze.

Dat Kaslan de prijs niet verwachtte is niet vreemd. Immers, de afgelopen vier jaren ging de hoofdprijs telkens naar collega Woman Fide Master (WFM) Rosangela Dos Ramos die met zes titels recordhoudster is. Dos Ramos was daarom favoriet om haar titel te prolongeren, maar moest dit jaar afstand doen van de troon.

Kaslan liet al in de eerste speelronde zien dat ze een serieuze kandidaat was om Dos Ramos op te volgen toen ze al in de eerste ronde van de titelverdedigster won. Daarna volgden nog indrukwekkende overwinningen op WFM Kaithlyn Tjong Tjin Joe en Woman Candidate Master Reyna Frijde, die in 2014 nog kampioen werd.

"Deze wedstrijden waren mijn moeilijkste wedstrijden", zegt Kaslan naderhand over de partijen tegen Dos Ramos, Tjong Tjin Joe en Frijde. Niet alleen eindigde ze het toernooi ongeslagen, maar ze won al haar partijen. De partijen tegen Saday Elliot en Joelle Wijnhard won ze reglementair. Kaslan: "Het was niet echt een moeilijk toernooi, maar ik heb me ook goed voorbereid, dus wist ik wat te verwachten van mijn tegenstanders."

Kaslan heeft tot dusver een succesvol schaakjaar achter de rug. Nadat ze de vrouwenschaaktitel had veiliggesteld sloot ze de Campeonato Zonal 2.3 in Colombia af met een rating van 1862, de hoogste rating ooit voor een Surinaamse schaakster. Daarnaast werd ze eerder deze week tijdens de nationale jeugdkampioenschappen semi-kampioen in de U16-klasse.

Kaslan vertrekt de volgende week naar Honduras waar ze meedoet aan het Centraal-Amerikaans en Caribisch kampioenschap voor U16-speelsters. "Ik ben me nu al aan het voorbereiden op dat toernooi en ben er klaar voor."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina