Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nearshoreproject kan economie veranderen

Nearshoreproject kan economie veranderen

18/08/2019 19:01 - Wilfred Leeuwin

Nearshoreproject kan economie veranderen

 

PARAMARIBO - De financieel economische situatie van Suriname kan in één klap een positieve wending krijgen, wanneer met succes het nearshoreproject van Staatsolie wordt uitgevoerd. Naast het grote offshoreproject dat verder in zee ligt en waar al enkele jaren gehoopt wordt op het vinden van olie, blijkt het nearshoreproject een veelbelovende investering te zijn.

Staatsoliedirecteur Rudolf Elias zegt dat het staatsbedrijf zeer optimistisch is over dit project, waarin eerst negen en vervolgens nog zes boorputten zijn aangelegd om naar olie te zoeken. Een zevende put zal in de toekomst nog worden aangeboord. Binnen deze zeven putten is er volgens Exploration & Development Asset-manager Rekha Bissumbhar een put, 'Kankantrie', met een geschatte hoeveelheid olie van achthonderd miljoen barrels. "We beginnen het steeds beter te begrijpen en dichterbij te komen", zegt de manager over de exploratieactiviteiten.

Al over drie weken, wanneer de booractiviteiten zijn afgerond, moet duidelijk zijn of er sprake kan zijn van klinkende miljoenen dollars-winst voor de maatschappij en de staatskas. In april vorig jaar is in een eerste fase dit offshoreproject verder ontwikkeld in het 'nearshore boorprogramma' en zijn op basis van beschikbare gegevens gesprekken begonnen met potentiële partners. "Wij hebben onze strategie om samen met anderen in zee te gaan aangepast en besloten alleen verder te gaan met dit boorprogramma, zodat we betere deals kunnen sluiten. Ook zijn de risico's verkleind en betere zekerheden geschapen", zegt Bissumbhar.

De kans op succes om daadwerkelijk olie te vinden ligt tussen de 10 en 27 procent. Het verwachte volume van deze olievelden ligt tussen zeventig miljoen en ruim achthonderd miljoen barrels. Een andere locatie - het shallow offshoregebied - waarvan de potenties zijn geanalyseerd, blijkt volgens Bissumbhar nog interessanter te zijn dan het nearshoregebied. Voor het 'deep offshoregebied zijn er ook nog hoge verwachtingen. Het offshoregebied van Suriname maakt ook deel uit van het Suriname-Guyana Bekken, waar Guyana nu al in veertien boorputten olie heeft gevonden.

Het gebied waar nu activiteiten worden uitgevoerd omvat drie locaties. Het nearshoregebied met een waterdiepte tot dertig meter is aangrenzend aan de kust. Daar doet Staatsolie nu aan exploratieboringen. Vervolgens het shallow offshoregebied met een waterdiepte van tussen dertig en zestig meter, waar de potentiële gebieden in kaart worden gebracht en tenslotte het deep offshoregebied, waar internationale oliebedrijven naar olie boren. Komende maand zal de multinational 'Apache in blok 58, dat dicht bij de grens met Guyana ligt, een boring doen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina