Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Koto-expo Nederland deel van Suriname-buzz

Expo en ontwerpwedstrijd koto's deel van Suriname-buzz

18/08/2019 13:35

Tijdens de jaarlijkse AVD is het telkens de koto van diverse groepen die veel aandacht krijgt vanwege de geweldige ontwerpen van diverse designers.

Tijdens de jaarlijkse AVD is het telkens de koto van diverse groepen die veel aandacht krijgt vanwege de geweldige ontwerpen van diverse designers.  

PARAMARIBO - Het Klederdrachtmuseum in Amsterdam houdt de tentoonstelling ‘Kotomisi, de kracht van klederdracht’. De expositie die samen met het Koto Museum in Paramaribo wordt georganiseerd, duurt van 13 december tot 1 juni 2020.

"Het is een vrij groot project. Er zal een grote tentoonstelling komen die door het Koto Museum Paramaribo wordt ondersteund", vertelt Tessa Leuwsha, cultureel attaché van de Nederlandse ambassade in Suriname. "Zij stellen namelijk een deel van hun collectie beschikbaar voor de expositie in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam. Er zal ook een catwalk met koto's worden ingericht en daar wil men graag een nieuw ontwerp laten zien."

Men kijkt uit naar een ontwerp dat duidelijk een koto is met een modern element dat aansluit op deze tijd. "Ik geloof dat er genoeg ontwerpers hier zijn die actief bezig zijn met de koto, alleen al als ik kijk naar de Avondvierdaagse", meent Leuwsha. De winnaar krijgt tweeduizend euro voor de vervaardiging van de ontworpen koto, inclusief materiaalkosten. 

De winnende koto krijgt een prominente plaats in de tentoonstelling op een toplocatie in het centrum van Amsterdam. Designers die willen deelnemen, kunnen hun ontwerp tot en met 1 september inzenden. Het winnende ontwerp en de naam van de ontwerper worden meegenomen in alle promotionele activiteiten vóór, tijdens en na de tentoonstelling.

De winnende moderne koto wordt eigendom van het Klederdrachtmuseum. Na de tentoonstelling wordt de koto overgedragen aan het Koto Museum in Paramaribo. "Waar de Nederlandse ambassade mee inkomt, is de financiële bijdrage om deze winnende koto weer naar Suriname te halen. Het zal er namelijk een permanente plaats krijgen in het Koto Museum", licht Leuwsha toe.

Er is een enorme groei in de belangstelling voor het koloniaal verleden en de gedeelde geschiedenis, zegt Leuwsha. "De Nieuwe Kerk gaat een grote Suriname-tentoonstelling houden. Er is echt een enorme Suriname-buzz in Nederland nu. Suriname is een beetje onderbelicht geweest in de belevenis van de hedendaagse Nederlander."

Ook in Amsterdam organiseert het Rijksmuseum in 2020 een tentoonstelling over slavernij waarbij Surinaamse verhalen aan bod komen. Het Tropenmuseum Junior in die stad presenteert vanaf oktober de expo 'Sabi Suriname'.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen