Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Discussie grote olievondst moet nú

Discussie grote olievondst moet nú

18/08/2019 00:00 - Wilfred Leeuwin

Staatsoliedirecteur Rudolf Elias heeft donderdag wederom benadrukt dat Suriname nu al moet nadenken wat te doen als een grote olievondst wordt gedaan.

Staatsoliedirecteur Rudolf Elias heeft donderdag wederom benadrukt dat Suriname nu al moet nadenken wat te doen als een grote olievondst wordt gedaan. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Het mag Suriname niet vergaan als andere landen waar grote olievondsten zijn gedaan, die uiteindelijk een habbekrats van de opbrengst in eigen land wisten te houden. “Er zal nu een maatschappelijke discussie op gang moeten komen voor wat we als land gaan ondernemen wanneer er grote olievondsten worden gedaan”, zegt Rudolf Elias, algemeen directeur van Staatsolie.

Zelf is het staatsbedrijf al vijf jaren bezig om zich hierop voor te bereiden. Er worden zelfs voorbereidingen getroffen om in te spelen op de grote financiële geldstromen als gevolg van de nu al veertiende olievondst in buurland Guyana. Staatsolie wil de kansen die de vondsten in Guyana bieden niet aan zich voorbij zien gaan. Maar meedoen in die lucratieve markt, waar veel internationale bedrijven en speculanten op afkomen, zal het Surinaamse bedrijf bijna 2 miljard US dollar kosten. Geld dat lokaal, noch op de internationale kapitaalmarkt zomaar te leen is.

Niet alleen de overheid, maar ook het bedrijfsleven zal zich moeten voorbereiden op olievondsten in Suriname, zegt Elias. Er zijn volgens hem voldoende studies gemaakt hoe landen en bedrijven zich kunnen voorbereiden op dit soort vondsten. De topman verwijst naar een artikel over Guyana dat deze week is gepubliceerd door het Amerikaanse bureau 'Bloomberg' dat gespecialiseerd is in financiële en statistieke data-analyses. Daaruit blijkt dat hoewel Guyana al vijf jaar terug weet dat er grote olievondsten zouden plaatsvinden, het land eigenlijk nog niet ready is om met de rijkdommen van deze vondsten om te gaan.

Dit wekt bevreemding, omdat oliemaatschappij ExxonMobil, die de vondsten heeft gedaan al heel lang weet wat het moet en zal doen en hoeveel winst het de komende twintig jaar zal opstrijken met de olievondsten in ons buurland. "Guyana heeft nog geen enkele potentiële regelgeving voor de bestemming van het geld. Er is wel een welvaartsfonds maar niemand weet hoe het werk en of hoe investeringen en uitgaven gedaan zullen worden", zegt Elias.

Guyana zal in de komende twintig jaar bijkans honderd miljard US dollar omzetten uit de olievondsten. De verwachting bij Bloomberg is dat Guyana waarschijnlijk slechts 1 miljard US dollar zal weten vast te houden. Maar ook hoe dat zal worden besteed is niet duidelijk. "Dit mag Suriname niet overkomen", vindt Elias. Staatsolie zal zich, binnen zijn strategie om koste wat het kost succes te behalen, 'verkopen' aan de buitenwereld.

"We gaan het bedrijf steeds meer bekendheid geven. Een deel van onze aandelen, zo'n tien procent, gaat op de wereldmarkt, bijvoorbeeld naar beurzen in Londen en New York. Onze cijfers moeten zodanig zijn dat iedereen vertrouwen in ons heeft en zaken met ons wil doen. Het is daarom een vereiste dat onze accountant die ons controleert, van internationale allure is en volgens de internationale standaarden werkt. Alles moet bekend zijn bij onze partners", zegt Elias.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina