Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Huisvestingswetten ‘transparant mechanisme’

Huisvestingswetten ‘transparant en structureel mechanisme’

17/08/2019 16:32 - Ivan Cairo

In maart 2019 gaf president Bouterse het startsein voor het Altona II-project, waar ruim drieduizend woningen moeten verrijzen. Het Nationaal Woningbouwfonds en Nationaal Garantiefonds Huisvesting moeten een mechanisme vormen voor de snellere aanpak van het huisvestingsvraagstuk.

In maart 2019 gaf president Bouterse het startsein voor het Altona II-project, waar ruim drieduizend woningen moeten verrijzen. Het Nationaal Woningbouwfonds en Nationaal Garantiefonds Huisvesting moeten een mechanisme vormen voor de snellere aanpak van het huisvestingsvraagstuk.  

PARAMARIBO - Het Nationaal Woningbouwfonds en Nationaal Garantiefonds Huisvesting worden samen een transparant en structureel mechanisme om het huisvestingsvraagstuk aan te pakken. Dat stelde assembleelid Jennifer Geerlings-Simons donderdag tijdens de openbare behandeling in het parlement. De wetgeving voor deze twee fondsen, een initiatief van Simons en andere parlementariërs, werd donderdag opnieuw behandeld door De Nationale Assemblee.

Zij stelde dat met de beoogde wetgeving het huisvestingsvraagstuk van Suriname niet in een wip en een zucht zal zijn opgelost, maar dat er een aanzet wordt gegeven tot een structurele oplossing. Volgens haar wordt het systeem transparant omdat de categorieën loongroepen die een beroep kunnen doen op de twee fondsen bij wet zullen worden vastgesteld. De bedoeling is dat iedereen die aan de voorwaarden voldoet geholpen wordt aan financiering voor een perceel en woning.

De fondsen richten zich op de lagere en middeninkomens, kleine zelfstandigen en personen van 50 jaar en ouder die vanwege hun leeftijd moeilijk een hypothecaire lening bij een commerciële bank kunnen krijgen. De beoogde wetgeving zou moeten aansluiten op het Nationaal Huisvestingsplan, dat echter volgend jaar afloopt. Het huisvestingsvraagstuk lijkt moeilijker op te lossen dan erover te discussiëren, zegt Simons.

Ze wees op initiatieven van opeenvolgende regeringen vanaf vóór de onafhankelijkheid tot in het nieuwe millennium. Simons noemde woningbouwprojecten als Geyersvlijt, Flora, Rensproject en de zeven procent-kasreserveregeling en Lisp-projecten van de regeringen-Venetiaan en de inspanningen van de regering-Bouterse vanaf 2010. Deze initiatieven hebben slechts een deel van de woningnood helpen lenigen.

Bij alle projecten en initiatieven vielen inkomensgroepen en burgers, die niet in loondienst zijn of harde zekerheden konden geven voor terugbetaling van leningen aan banken, buiten de boot. Met de twee fondsen worden voor deze groepen nieuwe mogelijkheden geschapen voor een eigen woning zonder dat een te grote druk wordt op hun portemonnee, aldus het assembleelid.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina