Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DNA-leden wantrouwig over veiligheid e-ID

DNA-leden wantrouwig over veiligheid e-ID

17/08/2019 05:14 - Van onze redactie

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken moest in het parlement uitleg geven over onregelmatigheden die naar voren zijn gebracht rond de e-ID.

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken moest in het parlement uitleg geven over onregelmatigheden die naar voren zijn gebracht rond de e-ID. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Verschillende assembleeleden hebben deze week hun bezorgdheid geuit over de veiligheid van de e-ID, de dit jaar geïntroduceerde elektronische identiteitskaart. Ook over vervalste paspoorten wilden ze duidelijkheid van de regering. Donderdag hebben zowel coalitie- als oppositieleden vragen gesteld hierover op basis van klachten van burgers en een geval waarbij een man uit China in minder dan de gebruikelijke wachttijd in het bezit was gekomen van een e-ID.

Een aantal volksvertegenwoordigers was duidelijk niet tevreden of overtuigd nadat minister Mike Noersalim uitleg had gegeven over de zaken die naar voren waren gebracht. De duidelijk geïrriteerde Dew Sharman, van de VHP-fractie, noemde de uiteenzetting van de bewindsman zelfs "flauwekul" en "ongeloofwaardig". Noersalim legde uit dat er totaal geen sprake was van een vervalste e-ID.

Het betrof een geval waarbij de desbetreffende persoon op basis van een valse identiteit volgens de normale procedure is gekomen aan een e-ID. Bij de stukken die hij bij CBB had aangeboden om een e-ID te maken en een nieuw paspoort was er een vervalste identiteit. De man is, aldus de bewindsman, door de mand gevallen bij vertrek uit Suriname. Bij aankomst in het land had hij een andere identiteit dan bij vertrek, wat door de immigratiedienst op de Johan Adolf Pengelluchthaven is opgemerkt.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons merkte toen op dat het dus niet om vervalsing ging maar om fraude, waaraan ambtenaren hebben meegewerkt. "Dus de e-ID-kaart op zichzelf is niet vervalst, het paspoort is ook niet vervalst. Iemand heeft ten onrechte op basis van fraude van een ambtenaar een paspoort van Suriname en een e-ID-kaart van Suriname gekregen. Dat is wat u ons heeft uitgelegd", vatte Simons de uitleg van Noersalim samen.

Ze wilde echter weten hoe het nog steeds mogelijk is dat ambtenaren frauderen en zo burgers aan paspoorten of andere documenten helpen, waarin een valse identiteit staat. De bewindsman legde uit dat het onderzoek van de fraudepolitie heeft uitgewezen dat de fraude niet door ambtenaren van Binnenlandse Zaken of het CBB is gepleegd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina