Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tariefverhoging in plaats van meer subsidie

Nieuwe busorganisatie wil spoedig om de tafel met overheid

15/08/2019 09:41 - Gilliamo Orban

Suraj Sahadew-Lall (m), voorzitter van de nieuwe busorganisatie Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van Surinaams Openbaar Vervoer is voorstander van een tariefverhoging.

Suraj Sahadew-Lall (m), voorzitter van de nieuwe busorganisatie Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van Surinaams Openbaar Vervoer is voorstander van een tariefverhoging. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De nieuwe busorganisatie Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van Surinaams Openbaar Vervoer (Vosov) wil binnenkort om de tafel zitten met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C). Een maand geleden is schriftelijk gevraagd om een gesprek, maar de Vosov is nog niet uitgenodigd.

"Mocht er geen dialoog op gang komen, is dat een teken van politieke onvolwassenheid van de regering. De bushouders zullen zich dan in een algemene ledenvergadering hierover uitspreken. We hebben 361 leden en het belang van deze mensen zal geschaad worden als het gesprek niet komt", stelde voorzitter Suraj Sahadew-Lall woensdag  tijdens een persconferentie in Amalia Apartments.

Hij wil uit strategische overwegingen geen ultimatum verbinden aan zijn verzoek. Vosov-adviseur Anand Biharie sprak van een grondwettelijke verplichting van de regering om met de belangenorganisatie in overleg te treden.

"Die wordt door de regering erkend, maar we hebben nu moeten vaststellen dat de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie niet ieders belang behartigt. De mensen die zich bij Vosov hebben aangesloten, blijken daarom zeer ontevreden te zijn met het beleid van de regering dat tot uitvoering komt in overleg met de PLO", zei Biharie.

Hij meent dat de regering daarom dient te praten met de nieuwe belangenorganisatie. "Als dat niet gebeurt, heb je altijd nog de weg naar de rechter", waarschuwde Biharie. Joyce Blokland-Wijnstein, directeur Transport en Communicatie op OWT en C, bevestigt dat de nieuwe busorganisatie een brief heeft gestuurd naar het ministerie, maar dat thans de PLO het aanspreekpunt is van de overheid.

Zij wijst erop dat PLO onlangs verkiezingen heeft gehouden. "We praten gewoonlijk niet met twee organisaties over zaken van particuliere bushouders, maar het is de minister die hierover een besluit zal nemen." John Mahadewsing is herkozen als voorzitter. Hij was woensdag niet bereikbaar voor commentaar in verband met de nieuwe ontwikkelingen in de bushoudersbranche.

Sahadew-Lall schat dat er landelijk ongeveer zevenhonderd bushouders zijn van wie een deel meerdere vergunningen heeft. Hierdoor zijn er ongeveer twaalfhonderd busvergunningen. Hij zegt dat de bushouders voornamelijk ontevreden zijn over de hoogte van de tarieven.

Door de ontwaarding van de Surinaamse dollar zijn volgens hem de bustarieven thans 200 procent lager dan ze zouden moeten zijn. "De brandstofsubsidie is achterhaald, omdat die was berekend op een dieselprijs van SRD 5,05 en nu is de prijs SRD 6,21." Hij is voorstander van een tariefverhoging.

Daarnaast moeten de bushouders vrijgesteld worden van belasting bij het invoeren van onderdelen. Ook dient er een gezondheidsverzekeringsfonds te komen voor de bushouders en hun chauffeurs. "We willen geen verhoging van de subsidie, omdat de overheid die met veel moeite betaalt."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina