Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Waarnemend hofpresident pleit voor meer rechters

Waarnemend hofpresident pleit voor vergroten aantal rechters

14/08/2019 00:38 - Jason Pinas

Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie.

Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De achterstanden in de civiele rechtspraak blijven steeds groeien. Het is daarom meer dan noodzakelijk dat het aantal rechters snel wordt uitgebreid. Dit stelt Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie. Hij juicht de recente benoeming van zeven nieuwe magistraten toe, maar dat is volgens hem nog steeds niet voldoende om het grote gat dat er is te dichten.

Er zijn op dit moment 26 rechters terwijl het er volgens de wet minimaal veertig moeten zijn. "De zeven geïnstalleerde rechters helpen enigszins de bestaande werkdruk te lenigen, maar we zijn nog niet daar", benadrukt Rasoelbaks. Hoewel de druk op dit moment erg groot is, wordt volgens hem alles gedaan om verandering te brengen in de situatie. De structurele realisatie van een eerder opgesteld beleidsplan is naar zijn zeggen bewijs dat de vooruitzichten goed zijn.

Een van de zeven speerpunten die in dit project zijn opgenomen, is snellere rechtspraak. Om dit streven te realiseren worden er verschillende programma's afgewerkt. Zo worden de acht civiel-schrijfjuristen die hun opleiding in maart hebben afgerond, nu al ingezet. Daarnaast is een groep kandidaten van de rio-opleiding tot eind dit jaar in hun laatste fase. Het proces van hun benoeming tot rechter wordt volgens Rasoelbaks meteen daarna ingezet.

In januari 2020 zal de opleiding tot schrijfjuristen in de strafsector van start gaan, waarna de overige opleidingen en trainingen voortgezet zullen worden uit het EU-fonds. "Dit zal op termijn leiden tot uitbreiding van onze capaciteit en dus een structurele oplossing bieden voor tijdige en snellere rechtspraak", verzekert de hofpresident. Het streven is om in de komende vijf jaar het gewenste aantal magistraten te bereiken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina