Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Concrete oplossing situatie Iamgold nog niet in zicht

Concrete oplossing situatie Rosebel Gold Mines nog niet in zicht

14/08/2019 17:13 - Jason Pinas

President Desi Bouterse heeft geen concrete oplossing voor de ontevreden porknokkers in Brokopondo.

President Desi Bouterse heeft geen concrete oplossing voor de ontevreden porknokkers in Brokopondo. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - "Het is een gevoelige materie, maar met gezamenlijke inspanning en Gods wil komen we eruit." Dit zegt president Desi Bouterse verwijzend naar het dispuut tussen de ontevreden porknokkers in Brokopondo en Rosebel Gold Mines.

De situatie bereikte twee weken geleden een climax toen Furgill Aloeboetoe werd doodgeschoten door een lid van de taskforce, die volgens het Korps Politie Suriname (KPS) bestaat uit leden van het KPS, het Surinaams Nationaal Leger, leden van de commissie Ordening Goudsector en bewakers van het mijnbouwbedrijf zelf.

De president heeft onlangs in het gebied diverse partijen aangehoord, onder wie de directeur van het bedrijf Steve Letwin. Hoewel het staatshoofd voorlopig niet veel kwijt wil over de situatie, onderstreept hij dat een concrete oplossing niet voor de hand ligt. "Het zal nog een tijdje duren", zei Bouterse aan journalisten.

Een ingewijde zegt aan de krant dat de meeste bedrijfsactiviteiten sinds de bloedige 28 juli. "De werkzaamheden zijn nog niet gestart. Het is nog steeds hetzelfde als twee weken terug. De mijnoperatie ligt nog plat", aldus de bron.

Intussen is duidelijk dat de woede bij sommigen nog niet geluwd is. Ontevreden personen hebben in het weekend een elektriciteitsmast vernield. Daarnaast zou er volgens districtscommissaris Frederik Finisie ook zijn geschoten op een auto. "Den man no syi neks ete. A sani musu seti bun. Zolang er geen duidelijkheid is, den man o kisi probleem", verzekert een porknokker. Het politioneel onderzoek naar de personen achter de vernielingen duurt nog voort.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina