Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Binnenshuis opschonen

COLUMN: Binnenshuis opschonen

14/08/2019 15:15 - Serieus!?

COLUMN: Binnenshuis opschonen

Ivan Cairo  

Bij tijd en wijle hoor je uit de mond van vooraanstaande en soms invloedrijke personen geluiden komen waarvan ik bijna griezel. Ik vraag me dan af waar ze hebben geslapen, wat ze hebben gegeten, gedronken of misschien gerookt of gesnoven waardoor ze, naar mijn mening, onzin uitkraaien. Of hebben ze iets gespoten waardoor hun brein ergens is blijven steken waar de zon niet schijnt? Vaak genoeg komen die onzin en onreine uitlatingen nadat zich iets heeft voorgedaan waar ze direct of zijdelings slachtoffer zijn geworden of bij betrokken zijn geraakt. Ook rijst de vraag of ze goed hebben nagedacht voordat ze hun mond opendeden of wordt eerst gesproken en pas daarna nagedacht.

Zo vindt assembleelid Patrick Kensenhuis dat sociale media zoals Facebook aan banden gelegd moeten worden om het verspreiden van leugens te voorkomen. Ik wil Kensies geheugen even opfrissen. Vóór Facebook werden reeds lang leugens verspreid. Wie leugens wil verspreiden heeft Facebook niet nodig. Leugens kunnen gewoon niet voorkomen worden. Kensie zou zijn energie en tijd beter kunnen benutten door de talrijke partijgenoten - althans FB'ers die zich uitgeven als NDP'ers - die zich bezighouden met hetgeen waarvoor hij censuur vraagt, te scholen. Misschien kan hij alvast binnenshuis beginnen met opschonen van Facebook. Want den troll lai.

De oproep geldt ook voor exponenten van andere politieke partijen. Niet sociale media, maar wij de mensen zijn het probleem. Als we de censuurlijn van Kensie zouden doortrekken naar het wangedrag van sommigen op bepaalde Surinaamse muziek, dan vrees ik dat straks ook het maken van muziek verboden of gecensureerd zal worden. Ik geloof dat als al die exponenten van politieke partijen die constant roepen dat zaken fake news zijn, of dat met hun accounts of cellnummers digitaal is gefrommeld, binnenhuis moeten beginnen om hun jonge volgelingen te wijzen op het positief gebruik van sociale media.

Nogmaals: niet de media of sociale media zijn het probleem. Daarom kan ik me niet terugvinden in het idee van mediaconsulent Karin Refos. Zij vindt dat mediahuizen - met name radio- en tv-stations - een zodanige code zouden moeten hanteren om mensen die anderen bespotten en beschimpen of zich als een holenmens gedragen te weren. In mijn optiek is dat beknotting van het recht op vrije meningsuiting en eigenlijk ook censuur.

Refos merkte vorige week tijdens een workshop voor journalisten op dat jongeren te zien krijgen wat in de media wordt geroepen en dat ze daardoor beïnvloed zouden kunnen worden. Ik begrijp haar bezorgdheid, maar de eindverantwoordelijke voor onmaatschappelijk of onhebbelijk gedrag ligt bij het individu. Niet bij de media.

Waarom zou het publiek een politicus die zich als een ploert gedraagt niet mogen horen of zien? Of alleen diens gekuiste uitspraken te horen krijgen. Het publiek heeft recht om vooral politici te zien zoals ze werkelijk zijn, zodat ze een bewuste keus kunnen maken om op een schoft te stemmen of niet. Wat mij betreft worden alleen krachttermen geweerd van de persverslagen. Wie zich door deze of gene vlegel beledigd of belasterd voelt, weet de weg naar de kantonrechter wel te vinden.

Het is niet de taak van de media om politici en andere hoge pieten in het gareel te houden of in een keurslijf te persen. Beschaving leer je niet in de politiek wanneer je al volwassen of zelfs bejaard bent. Manieren leer je van kleins af thuis en een beetje op school. Niet wanneer je al een bigi loka, een grote lummel, bent. 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina