Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vids was niet uitgenodigd voor onthulling plaquette

Vids niet geïnteresseerd in activiteiten regering rond inheemsendag

13/08/2019 10:09 - Jason Pinas

President Desi Bouterse heeft de inheemsen opgeroepen tot oprechte samenwerking.

President Desi Bouterse heeft de inheemsen opgeroepen tot oprechte samenwerking. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) had dit jaar geen behoefte om mee te doen met activiteiten vanuit de regering rond de Dag der Inheemsen. De organisatie is het namelijk niet eens met de manier waarop zij wordt behandeld door beleidsmakers.

De Vids ontbrak daarom vrijdag op het officiële feest in de Palmentuin met onder anderen president Desi Bouterse en minister Edgar Dikan. De vereniging was ook afwezig bij de onthulling van de plaquette ter herdenking van inheemse strijders, donderdag op dezelfde plek.

Voorzitter Theo Jubitana is vooral teleurgesteld omdat de Vids niet was uitgenodigd om de onthulling van de plaquette bij te wonen. Hij heeft de ceremonie via de media gezien. "Palmentuin was vroeger een dorp van de Arowakken en niemand van die groep is uitgenodigd om de inzegening mee te maken. De Arowakken hebben geen plengoffer kunnen brengen en dat zijn zaken die wij niet leuk vinden", maakt hij duidelijk tegen de Ware Tijd.

Hij zegt dat hij wel was uitgenodigd voor vrijdag in de Palmentuin. "Maar ik zag geen rol voor ons in het programma. Er was geen ruimte voor ons om een toespraak te houden." Zijn organisatie heeft daarom eigen activiteiten georganiseerd in Pierrekondre, Powaka en Cabendadorp. "Daar mocht ik de gemeenschappen wel toespreken en ik heb daarvoor gekozen."

Als voorzitter van de Vids is Jubitana niet onder de indruk van de boodschap van de president omdat deze "zeer tegenstrijdig" is. Het staatshoofd heeft in de Palmentuin opgeroepen tot oprechte samenwerking onder de inheemse stammen. Bouterse benadrukte dat de doelen die de groep nastreeft alleen door bundeling gerealiseerd kunnen worden.

Jubitana: "Vanuit de hoek van de president zelf wordt gestookt tegen het traditionele gezag dus ik kan hem even niet volgen. Als een dorpsbestuur niet doet wat de politiek wil, dan moet dat weg. Dus wat voor waarde hebben zijn woorden?" Volgens de Vids-voorzitter doet de regering precies het tegenovergestelde van waartoe Bouterse heeft opgeroepen.

Jubitana stelt dat de Vids op meerdere gebieden buitenspel is gezet. "Denk je dat de president niet op de hoogte is daarvan?" vraagt hij retorisch. De voorzitter erkent dat de samenwerking tussen de inheemsen beter moet. Daar maakt zijn organisatie zich sterk voor, ondanks alle tegenwerking van regeringswege.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina