Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tienermoeder zette door met kindje aan haar zij

Tienermoeder zette door met kindje aan haar zij

13/08/2019 15:34 - Naomi Hoever

Chanell Bottse heeft het CPI met goed gevolg doorlopen.

Chanell Bottse heeft het CPI met goed gevolg doorlopen. Foto: Collectie Chanell Bottse  

PARAMARIBO - Chanell Bottse straalt trots uit met haar diploma van het Christelijk Pedagogisch Instituut (CPI). Deze mijlpaal bereiken ging niet over een leien dak. “Ik dacht dat ik het niet zou maken”, geeft ze eerlijk toe. “Maar als ik naar mijn dochter keek, zei ik tegen mezelf: ‘ik doe het voor haar’.

Al mijn studies moest ik met een kindje aan mij zij voortzetten, omdat ik een doel voor ogen had. Ik ben trots op wie ik ben. Alle wegen heb ik met succes bewandeld. Het maakt niet uit hoe groot je problemen zijn, als je plannen en dromen hebt ga er hard tegen aan", is haar boodschap.

Als zestienjarig meisje raakte zij in verwachting van haar twee jaar oudere vriend, met wie ze nog steeds een relatie heeft. "Ik heb vanaf het begin de ondersteuning van mijn vriends moeder gehad." Ze zat toen in het derde leerjaar van het toen geheten LBGO.

"Het was 2009 toen ik in de derde klas van het LBGO zat. Ik was veertien jaar en werd verliefd. Dat jaar doubleerde ik ook nog. Het jaar daarop ging ik wel over naar het vierde leerjaar." Toen ze in november van dat jaar beviel, besloot ze dat schooljaar met haar zuigeling thuis te blijven.

Nadat ze het LBGO had afgerond, kon zij niet direct naar de kweekschool omdat zij niet voldeed aan de toelatingseis. Ze moest naar het mulo en kwam in het derde leerjaar terecht. Ze rondde het mulo in twee jaar af en vervolgde haar studie op het CPI.

"Ik kreeg de nodige steun. Ik dacht: 'ik moet mezelf, mijn moeder, mijn prinses en mijn vriend trots maken'. Ik wil een echte vrouw worden, dacht ik. Mijn droom is altijd geweest voor de klas staan." Om het hoofd boven water te houden, heeft ze vier jaar slush moeten verkopen op de zaterdag. "Ik heb in het derde en het vierde jaar met het schoolwerk moeten vechten."

Op studiedagen moest ze vaker haar dochter meenemen omdat ze zonder oppas zat, want haar vriend werkte. "Als ik het opnieuw moest doen, zou ik geen tienermoeder willen zijn. Ik wil carrière maken." Bottse zal nu gaan studeren voor de hoofdakte, maar gaat eerst genieten van een vakantie in Nederland.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina