Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sozavo stelt doelgroepen Woningbouwfonds vast

Sociale Zaken stelt doelgroepen voor Woningbouwfonds vast

13/08/2019 07:06 - Naomi Hoever

Minister André Misiekaba van van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Minister André Misiekaba van van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) zal vaststellen welke groepen gebruik mogen maken van de voorzieningen van het Woningbouwfonds en het Garantiefonds. De ontwerpwet Woningbouwfonds wordt dinsdag behandeld in De Nationale Assemblee (DNA).

De ontwerpwet Nationaal Garantiefonds Huisvesting is donderdag besproken. Beide wetten zijn een initiatief vanuit het parlement. Volgens minister André Misiekaba bepaalt de regering bij Staatsbesluit (SB) de beleggingen van de overheid en de rentevoet voor die beleggingen. Het fonds houdt zich aan de wet en het SB en werkt dan zelfstandig verder.

"Het fonds wordt door het ministerie van Financiën beheerd", legt Misiekaba uit. De bewindsman zegt dat door het karakter van een onafhankelijk fonds ook particuliere beleggers eraan kunnen bijdragen. "De overheid alleen kan grootschalige woningbouw niet financieren", erkent hij.

In het Staatsbesluit staan de criteria en voorwaarden waaraan burgers en organisaties moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de voorzieningen. Het Woningbouwfonds is voornamelijk bedoeld voor werkende mensen die niet in vaste loondienst zijn bij de overheid of het bedrijfsleven en daardoor niet aan hun trekken komen bij de bank.

Initiatiefnemer Jennifer Geerlings-Simons merkte in DNA op dat veel burgers die zelfstandig werken, geen lening kunnen krijgen bij een bank. Ze noemde onder meer taxichauffeurs, schoonheidsspecialisten, bouwvakkers en kapsters. Ook vijftigplussers komen - alleen vanwege hun leeftijd - niet in aanmerking voor een lening bij de bank.

Het Garantiefonds is een soort verzekeringsmechanisme, waarop banken kunnen terugvallen, indien een kredietnemer gedurende een bepaalde periode zijn hypotheek niet kan aflossen. Uit het fonds wordt dan de rente doorbetaald, totdat de kredietnemer daartoe zelf weer in staat is. De wetgeving regelt ook de tijdsbepalingen.

Geerlings-Simons legde uit dat bedrijven die woningen bouwen om te verkopen niet in aanmerking komen voor financiering uit het Woningbouwfonds. Alleen organisaties die woningen willen bouwen voor huur of huurkoop kunnen er een beroep op doen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina