Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Pompen Dora!

COLUMN: Pompen Dora!

13/08/2019 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Pompen Dora!

Gerold Rozenblad  

Het heeft een tijdje geduurd, maar de waarheid is nu toch geuit door iemand die zelf betrokken was. De afgezwaaide CEO van DSB-Bank Hanna Lieuw-Hie-Gonesh heeft via een ander medium enig inzicht gegeven in hoe de vlag erbij hing in 2016 toen wij berichtten dat de bank praktisch op omvallen stond. “Het was pompen of verzuipen”, klinkt het nu, daar waar eerder werd gesteld dat het ging om fake news en de pers erop uit was de bank te beschadigen. We wisten wel beter en nu is het bevestigd.

Volgens de gewezen bankleider was het elke klant smeken om zijn rekening bij de bank niet op te zeggen. Zo erg was het. Het werd een narrow escape, tenzij Lieuw-Hie-Gonesh probeert het werk dat zij heeft verzet te romantiseren. Misschien is het goed dat het ware verhaal nu pas naar buiten komt, want bij een echte bankrun weten we wat zou zijn gebeurd.

Een ander verhaal in de financiële sector waar wij juist - en gelukkig - niet achteraf het verhaal (moeten) horen is dat rond de National Risk Assesment. Het is bar en boos. Ik begin een beetje meelij met Jennifer van Dijk-Silos te krijgen. Aan de andere kant is zij misschien de meest aangewezen persoon om die NRA te leiden. Recht voor zijn raap en soms overtrokken, maar haar uitspraken komen wel aan. En dat gevolgd door daden die uit hetzelfde laken gesneden zijn schijnt nodig te zijn als wij enig resultaat willen boeken in de race om niet geblacklist te worden door de internationale financiële wereld.

Uit de recente presentaties springen in elk geval twee zaken in het oog. Op de eerste plaats hoe het mogelijk is dat het MOT (Meldpunt Ongebruikelijke Transacties) alleen al in het afgelopen jaar duizend verdachte transacties stuurde naar het Openbaar Ministerie (OM) voor onderzoek, zonder dat wij op de hoogte zijn van één enkele zaak die de rechtbank heeft gehaald. Is het dat de zaken zo slecht onderbouwd waren dat het OM er de neus voor ophaalde of weet het OM simpelweg niet hoe de koe bij de horens te vatten? Of zijn er niet genoeg rechters?

Overigens, ik vraag mij af of de overmaking van de twee beruchte en ondertussen uitgezette broers daar ook tussen zat. Want precies om onder meer dit soort geldstromen te onderscheppen en bestrijden zou een vlotte wisselwerking tussen MOT en OM van harte gewenst zijn. Een andere kwestie waarin Van Dijk-Silos mogelijk klaarheid kan brengen is het zwabberbeleid van haar eigen broodheer.

Automarkten, casino's en cambio's zijn weer neergezet als grote wasmachines, hoezeer hoog en laag vanuit alle drie sectoren beweerd wordt dat dit niet zo zou zijn. In elk geval het spel rond de cambio's is hoogst opmerkelijk, omdat juist via die 'wasmachines' Centrale Bankpresident na -president valuta ter beschikking stelt om de markten te beheersen.

Recent nog miljoenen, tot uiteindelijk in het buitenland geldzendingen van drie cambio's zijn onderschept. Als mosterd na de maaltijd stopte de moederbank de interventies via de 'wasmachines', met als gevolg de koersstijgingen. Het is wachten op de herstart, zeker met nog maar tien maanden naar de verkiezingen.

Het zal mij daarom niet verbazen als het Dora straks blijkt dat de grootste problemen rond de NRA dichterbij haar liggen dan gedacht. En moeilijker te bestrijden dan verwacht. Het wordt zwaar pompen Dora. Pompen, of een heel land verzuipt!

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina