Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kiezers mogen verhuizing melden bij elk CBB-kantoor

Adreswijziging voor stemgerechtigden kan bij alle CBB-kantoren

13/08/2019 03:07 - Naomi Hoever

Kiesgerechtigden kunnen bij elk CBB-kantoor hun adreswijziging melden.

Kiesgerechtigden kunnen bij elk CBB-kantoor hun adreswijziging melden. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - In verband met de verkiezingen van mei 2020 mogen kiesgerechtigden hun verhuizing melden bij elk willekeurig kantoor van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Normaal mag dat alleen bij het kantoor in het ressort waar iemand staat ingeschreven.

Kiezers mogen hun verhuizing ook doorgeven aan de ambtenaren die belast zullen zijn met de terinzagelegging. Die ambtenaren zorgen er dan voor dat de wijziging in het bestand wordt doorgevoerd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, organisator van de verkiezingen, heeft dit besloten om het aantal niet bestelde oproepingskaarten te verminderen. Bij de verkiezing van 2015 konden 38.000 oproepingskaarten niet worden bezorgd, vaak omdat er geen adreswijziging was doorgegeven. 

De maatregelen van Binnenlandse Zaken gelden alleen voor stemgerechtigden. Dat zijn allen die aan de wettelijke voorwaarden voldoen, zoals minstens achttien jaar zijn op de dag van de verkiezingen.

Het bevolkingsregister is voor het CBB een belangrijk instrument om de kiezerslijsten samen te stellen. Getrouwde stellen mogen bepalen welke familienaam op de stemkaart van de vrouw komt: haar meisjesnaam of die van haar man.

Om te mogen deelnemen aan de verkiezingen hebben politieke partijen de goedkeuring nodig van zowel het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) als het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Partijen moeten zich houden aan de termijnen die in de wet staan. Ongeveer twee maanden vóór de verkiezing moeten politieke partijen zich registreren bij het CHS voor deelname.

Dit bureau coördineert de werkzaamheden van de hoofdstembureaus in de tien kiesdistricten en is tevens het orgaan waar de kandidaatstelling en registratie van politieke partijen plaatsvindt. Het OKB is een toezichthoudend orgaan op de verkiezing. De deelnemende partijen hebben goedkeuring van beide organen nodig om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina