Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ferrier: 'Ouderbijdrage Fibos niet betalen'

Ferrier: 'Ouderbijdrage Fibos niet betalen'

12/08/2019 00:21 - Van onze redactie

Minister Lilian Ferrier.

Minister Lilian Ferrier. Foto: NII  

PARAMARIBO - Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft een oproep gedaan aan ouders van leerlingen die scholen bezoeken van de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos) om geen ouderbijdrage te betalen. Daar maakte NII zondagavond melding van.

Het ministerie en de federatie zijn sinds juli in dialoog en Fibos eiste schriftelijk dat de achterstallige subsidies en die van het schooljaar 2019-2020 uiterlijk 1 augustus moesten zijn betaald.

Een dag na het verstrijken van de deadline zegt het ministerie dat het achterstallige bedrag van SRD 1,4 miljoen is gestort op de rekening van Fibos. "Dan doet het mij heel erg pijn als ik op 6 augustus een schrijven van Fibos zie waarin er toch naar een ouderbijdrage van SRD 250 wordt gevraagd", aldus Ferrier.

Volgens het persbericht van NII zijn er in juli afspraken gemaakt met Fibos dat hun instellingen geen ouderbijdrage zouden vragen. In plaats daarvan zou er worden gekeken hoe de verantwoordelijkheden van de Fibos door de overheid gefinancierd zullen worden, aldus de minister.

Het stoort de bewindsvrouw dat Fibos aangeeft dat de ouderbijdrage zal worden besteed aan onder meer onderhoud, leermiddelen en kopieerkosten, maar dat de leerlingen toch moeten betalen voor kopieën. Daarnaast, aldus NII, wordt er door Fibos per kwartaal een overzicht naar het ministerie opgestuurd van administratieve kosten, inclusief kopieerkosten, die de overheid moet betalen.

Ferrier:"Ik roep de ouders daarom op om geen ouderbijdrage te betalen, totdat deze zaak helemaal duidelijk is." De minister heeft de Fibos ook duidelijk gemaakt dat de door haar gehanteerde werkwijze "niet juist" is. "Het zou niet correct zijn om vooruit te lopen met de betaling, terwijl er geen inzage is in de realisatiecijfers noch wat is begroot."

"Als je niet weet hoeveel kinderen er überhaupt worden ingeschreven, kan je niet vooraf betalingen verrichten. Dat is comptabel nergens haalbaar", vindt de bewindsvrouw. Het ministerie heeft Fibos naar een begroting gevraagd en de realisatie over het jaar dat zij wel SRD 250 per leerling heeft ontvangen als ouderbijdrage, meldt het NII tot slot.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina