Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Pan-Am: ‘Sporters moeten het positieve ervan inzien’

Delegatieleider Eendragt: 'We zullen moeten veranderen om beter te presteren'

12/08/2019 07:11 - Terence Oosterwolde

Desiré Eendragt (l), Patricia San A Jong en de SOC-bestuursleden Dennis Mac Donald, Antonius Stienstra en Manodj Hindori in de Velodromo om baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa aan te vuren.

Desiré Eendragt (l), Patricia San A Jong en de SOC-bestuursleden Dennis Mac Donald, Antonius Stienstra en Manodj Hindori in de Velodromo om baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa aan te vuren. Foto: collectie Desiré Eendragt  

PARAMARIBO - De achttiende Pan-Amerikaanse Spelen in Lima, Peru zijn zondag afgesloten. Voor Suriname was de vijfde plek van baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa op de keirin de beste prestatie. Over vier jaar zijn de Pan-Am Games in Chili.

Hoewel de verwachtingen hooggespannen waren en er ergens toch op medailles werd gerekend, neemt delegatieleider Desiré Eendragt het woord "teleurstellend" niet in de mond wanneer hij op verzoek van de Ware Tijd terugblikt op Surinames deelname. "Als delegatieleider kan je niet anders dan de resultaten te respecteren", is zijn eerste reactie. "Het is een groot toernooi en er kan van alles gebeuren."

Zo werd taekwondoka Tosh van Dijk gediskwalificeerd omdat hij bij de random weging op de wedstrijddag te zwaar bleek. Dylan Darmohoetomo verloor zijn eerste badmintonpartij in het enkelspel en was daardoor direct uitgeschakeld. Ook met gelegenheidspartner Sören Opti lag hij er na de eerste ronde uit in het dubbelspel. Opti had een bye in de eerste ronde van het enkelspel, won daarna in de tweede ronde, voordat hij in zijn derde partij werd gewipt.

Op het onderdeel baanwielrennen werd Tjon En Fa vijfde op de keirin en zesde op de 200 meter sprint. Zwemster Evita Leter eindigde op de 100 meter schoolslag als twintigste in een deelnemersveld van 21 vrouwen. Renzo Tjon A Joe besloot de B-finale van de 100 meter vrije slag te skippen, nadat hij na een swim-off de laatste plek in de A-finale misliep. Op de 50 meter vrije slag haalde hij wel de grote finale en werd daarin achtste.

Eendragt: "Wij met zijn allen zullen moeten veranderen om beter te presteren. Een andere mindset … niet alleen van de sporters, maar ook van de organisatie en dan praat ik in deze over ons (SOC, … red.), want het kan ook zijn dat wij fouten maken die wij niet hadden overzien. Dat moeten wij van buiten horen. Het commentaar moet dus komen, want zo groei je. Als het komt kan je er als organisatie alleen maar beter van worden. Men moet het commentaar dus leveren alleen dat we groeien."

Hetzelfde geldt volgens hem voor de sporters, hoewel hij direct eraan toevoegt dat niet elke sporter tegen commentaar kan. "Maar ze moeten het positieve ervan inzien, zodat ze in de toekomst hun beste beentje voorzetten." Het Surinaams Olympisch Comité zal zich nu richten op de Olympische Spelen van volgend jaar.

In 2017 werd bekend dat acht Surinaamse sporters in aanmerking waren gekomen voor Olympic Scholarships om zich voor te bereiden op Tokio 2020. Van die acht zijn Tjon En Fa, Tjon A Joe, Leter, Opti, Van Dijk en de atleten Sunayna Wahi en Miguel van Assen nog actief.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina