Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Offervaardigheid tonen bij Eid-ul-Adha

Offervaardigheid tonen bij Eid-ul-Adha

11/08/2019 17:23 - Audry Wajwakana

Eid-gebed van de Stichting der Islamitische Gemeenten in Suriname (SIS) in het Frank Essed Stadion.

Eid-gebed van de Stichting der Islamitische Gemeenten in Suriname (SIS) in het Frank Essed Stadion. Foto: Audry Wajwakana  

PARAMARIBO - Moslims over de hele wereld vieren het offerfeest Eid-ul-Adha. Ook in Suriname wordt het feest gevierd, waarbij gelovigen runderen, schapen of geiten offeren. Voor de Stichting der Islamitische gemeenten in Suriname (SIS) begint het offerfeest in de vroege zondagochtend met het eid-gebed in het Frank Essed Stadion.

Mannen, vrouwen en kinderen gestoken in hun beste kledij bezochten massaal het eid-gebed en reciteren de traditionele verklaring van het geloof. Het eid-gebed wordt geleid door Poniroen Setrosetiko. SIS-geestelijke Erwin Doerachman ging dieper in op de betekenis van het offerfeest. De overheid liet zich vertegenwoordigen door Isaak Soeroekarso.

De reden waarom SIS het offerfeest op de zondag viert in plaats van maandag, die door de overheid tot nationale vrije dag is uitgeroepen, komt doordat deze organisatie het hoogste gerechtshof vanuit Saoedi-Arabie volgt. De drie moslimorganisaties Madjlies Moeslimin Suriname (MMS), Surinaamse Moeslimin Associatie (SMA) en de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) geven advies uit aan de overheid op basis van de nieuwe maandstand.

Na het gebed trokken de gelovigen naar hun respectievelijk moskeeën, waar ze beginnen met het verdelen van de opgeofferde dieren. Het offerfeest is na Eid-Ul-Fitre, het tweede grote feest in de Islam. Dit feest symboliseert de gedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon Ismail in opdracht van de Almachtige te offeren.

"Dit feest herinnert ons als moslimgelovige dat we bereid zijn om indien mogelijk alles op te offeren voor God, zoals de profeet Ibrahim zijn zoon wilde offeren. Deze traditie nemen we over van onze profeet, want het toont je eigen offervaardigheid. De fysieke inspanningen laten zien hoe ver je gaat om je medemens te helpen", zegt Ruben Marijanom, voorzitter van Nabawi Masdjid.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen