Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Muziek kan pijn bij operaties verminderen

Met muziek minder verslavende pijnstillers nodig

11/08/2019 09:09

Met muziek minder verslavende pijnstillers nodig

 

ROTTERDAM - Patiënten die vóór, tijdens en na een operatie een koptelefoon met muziek op krijgen, hebben minder verslavende pijnmedicatie nodig. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Erasmus MC. Het Rotterdamse ziekenhuis voert de koptelefoons met muziek deze maand al in bij bepaalde operaties.

Het universitair medisch centrum onderzocht het effect van muziek op ruim vijfduizend patiënten die een operatie moesten ondergaan. Deelnemers aan in totaal 55 studies kregen vóór, tijdens en na de ingreep een koptelefoon op met of zonder muziek. Het bleek dat de groep mét muziek na de operatie veel minder verslavende pijnmedicatie nodig had dan mensen die dezelfde operatie kregen zonder muziek.

"Het effect is sterker dan verwacht", zegt hoogleraar Chirurgie Hans Jeekel op de website van het Erasmus MC. Hij had de leiding over de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn. "Voor het eerst denken wij een manier te hebben gevonden om het gebruik van verslavende pijnstillers drastisch omlaag te brengen."

Hij legt uit dat alle patiënten die geopereerd worden, pijnmedicatie krijgen. Meestal gaat het om zogeheten opioïden, waaronder morfine, fentanyl, oxycodon en tramadol. "Ze hebben elk hun eigen gevaren en zijn al snel verslavend."

Zes tot tien procent van de patiënten raakt chronisch verslaafd na een operatie. In Nederland zijn er zo'n 250.000 chronische gebruikers. "Door het muziek het gebruik van muziek verwachten we dat het chronisch gebruik significant kan afnemen", zegt Jeekel. Niet alle muziek is geschikt, zo ontdekten de onderzoekers.

Bij heavy metal en een bepaald type hardrock ontbrak het effect. "Er zijn aanwijzingen dat de muziek aan bepaalde voorwaarden moet voldoen", zegt Jeekel. "Er moet een zeker ritme in zitten dat aansluit bij het hartritme, er moeten harmonieën zijn en pauzes. In sommige muziek zit dat niet. Dan werkt het niet goed."

"Muziek heeft via het brein effect op ons fysiologisch systeem, dus in het lichaam", legt Jeekel uit. "Onder andere op de stressrespons, het immuunsysteem, de afweer en de hormoonhuishouding. Hoe het precies werkt is nog niet bekend, maar de pijn, angst en stress verminderen er duidelijk door. Het effect van muziek in de hersenen wordt verder onderzocht." NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina