Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Eeuweling Voorwaarts houdt hoofd boven water

Eeuweling Voorwaarts houdt hoofd boven water

11/08/2019 07:47 - Stan Herewood

'Op betere tijden' wordt het glas geheven door onder anderen voorzitter Daisy Liong A Kong (m) en oud-speler Wilgo Revales (r) tijdens de receptie van Voorwaarts.

'Op betere tijden' wordt het glas geheven door onder anderen voorzitter Daisy Liong A Kong (m) en oud-speler Wilgo Revales (r) tijdens de receptie van Voorwaarts. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Voorwaarts, de oudste voetbalvereniging van Suriname, bestond op 1 augustus honderd jaar. Opmerkelijk was de geringe belangstelling van leden en sympathisanten, een fenomeen dat de leiding zorgen baart. Een voorzichtige conclusie: Voorwaarts is gekanteld, maar niet omgevallen. Ro Bottse, adviseur van de club met het geel-zwarte tenue, staat nu aan de basis om de kar te helpen trekken. De oud-speler staat bekend om de innige liefde voor de vereniging.

Hij vertelt dat de vooruitgang wordt gestagneerd door onvoldoende financiële middelen. Toch is het gewenst prioriteit te geven aan onderhoud van de verwaarloosde speellocatie, die bekendstond om de lijfspreuk 'Ini wi oso wi na basi'. Het veld en de tribune moeten worden hersteld zodat thuiswedstrijden weer in de vertrouwde omgeving kunnen worden gespeeld.

De trekker wijt de terugval van de club aan de teruggelopen belangstelling van leden en sympathisanten. "Ze hebben nauwelijks binding met de club. We merken het aan de activiteiten. De aantrekkingskracht vanuit de club is wat minder. Dat heeft zeker voor een deel te maken met financiële perikelen. Te weinig mensen zijn bereid hun schouders onder het werk te zetten."

Een echt eeuwfeest met opo-opo is het daarom niet geworden. "Je kunt het aantrekkelijk maken door een knalfeest te geven, dan komen ze er op af, maar dan heb je daarvoor ook een vette portemonnee nodig. De kern van het probleem is gebrek aan financiën", stelt Bottse vast.

Hij vervolgt veelbetekenend: "Ik kan niet ontkennen dat er ook enkele vervelende intermenselijke problemen spelen. Een echt onderzoek naar die verhoudingen is niet gedaan, maar als de mensen maanden van tevoren zijn uitgenodigd en toch niet op de activiteiten rond het honderdjarig bestaan zijn afgekomen, dan vraag je je af wat het dan anders zou kunnen zijn."

Op de Owru Yari-receptie waren nauwelijks zestig personen aanwezig, terwijl er veel meer waren uitgenodigd. Ook bij competitiewedstrijden van Voorwaarts ontbreken de mensen die de warmte van de club opzoeken. "Stonfutu's probeer je erbij te betrekken om te helpen, maar het schijnt een trend te zijn. Animo voor het verenigingsleven neemt af." '

Bottse: "De buitenwereld weet dat het bij ons een tijdje heeft gerommeld. Met het nieuwe bestuur wil het nog niet helemaal vlotten. Dat is de realiteit. Je stopt er energie in maar op een gegeven moment dreig je een punt te bereiken waarbij je denkt: 'heeft het nog wel zin om ermee door te gaan?' Ik blijf desondanks mijn krachten geven."

Het voortbestaan van Voorwaarts ziet hij ondanks het gebrek aan enthousiasme onder de leden niet somber in. Bottse vindt dat een krachtig bestuur en de sponsors weer voor de nodige veerkracht kunnen zorgen. Slechte financiële armslag heeft Voorwaarts altijd parten gespeeld. Nu gaat het wat dat betreft stukken beter.

"Voorwaarts is niet één van de rijkste clubs, maar op de keper beschouwd ligt het uitgavenpatroon toch rond de SRD 500.000 op jaarbasis." Bij de club lopen een paar jongens rond die hun leven lang erbij zijn. Bottse benadrukt dat in de voetballerij heden ten dage de nadruk niet meer ligt op clubliefde. "Het principe van vraag en aanbod geldt. Alle clubs lijden onder hoofdzakelijk het looncomponent dat zwaar drukt op hun begroting."

Dat heeft volgens hem deels te maken met de sociaal-maatschappelijke omstandigheden van voetballers die veeleisender zijn. Dit heeft zijn weerslag gehad op de sportieve prestaties. "We zijn drie keer gedegradeerd uit de hoofdklasse en bij alle drie keren was de oorzaak een grote leegloop van spelers."

Eén keer moest Voorwaarts twee promotie-/degradatiewedstrijden spelen om degradatie te voorkomen. "Al bij al hebben wij vier seizoenen in de eerste klasse doorgebracht na degradatie. Daarentegen zijn in het grijze verleden enkele kampioenschappen gepakt."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina