Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Oproep voor behoud huis Elisabeth Samson

Gepassioneerde oproep voor behoud huis Elisabeth Samson

10/08/2019 15:26 - Audry Wajwakana

Verkleed als Elisabeth Samson deed Liesbeth Peroti op het bordes van het monumentale pand aan de Wagenwegstraat, een oproep om steun voor renovatie van het 'huis'.

Verkleed als Elisabeth Samson deed Liesbeth Peroti op het bordes van het monumentale pand aan de Wagenwegstraat, een oproep om steun voor renovatie van het 'huis'. Foto: Audry Wajwakana  

PARAMARIBO - “Lieve mensen, als er niet vlug iets gebeurt met dit vroegere mooie huis van mij, dat nu bijna drie eeuwen geleden is gebouwd, dan zal het ook tot stof vergaan!” In de huid gekropen van Elisabeth Samson (1751-1771) doet zangeres en pianovirtuoos Liesbeth Peroti, op het bordes van het bouwvallige monumentale pand aan de Wagenwegstraat 22, een hartstochtelijke oproep om steun voor renovatie van het pand.

Het gebouw staat op instorten. Stichting Elisabeth Samsons Huis, die eerder dit jaar het pand voor 500.000 euro van de overheid mocht kopen, is dringend op zoek naar steun vanuit de Surinaamse gemeenschap voor de renovatie. Hiervoor heeft de stichting woensdag een presentatie gehouden voor ondernemers en directeuren uit het bedrijfsleven. Er is 600.000 US dollar nodig om het gebouw te transformeren naar de oorspronkelijke staat van drie eeuwen geleden.

In historische werken staat dat Elisabeth de slavin en concubine was van haar meester, die haar vervolgens vrijheid schonk en zijn bezittingen aan haar naliet. Maar aan de hand van documenten die schrijfster Cynthia McLeod in het Rijksarchief in Nederland vond, kan ze aantonen hoe fout de geschiedschrijving is.

"Tijdens de piek van de slavernij werd deze zwarte vrijgeboren vrouw rijk en heeft haar eigen geld verdiend. Voor Surinamers, in het bijzonder jongeren en gekleurde mensen, over de hele wereld moet dit het besef zijn dat je geen slachtoffer hoeft te zijn. Elisabeth heeft bewezen dat ze het beter kon en daarom vind ik haar een rolmodel voor Suriname", zegt de auteur gepassioneerd.

De eerste donatie van 25.000 US dollar is gedaan door Vijai Kirpalani. "Dit is een deel van de geschiedenis van Suriname. Persoonlijk vind ik dat de overheid het gebouw aan de stichting had moeten schenken, zeker als je kijkt naar het doel waarvoor het gebruikt zal worden. Het is een stukje cultuur erfgoed dat we heel goed moeten bewaren", zegt de Kirpalani-topman.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina