Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Duizend verdachte transacties naar OM

Duizend verdachte transacties in 2018 naar OM

10/08/2019 08:39 - Ivan Cairo

Governor Robert van Trikt zegt dat intussen al structuren zijn opgezet om een nationale risico-analyse te maken van het financiële systeem.

Governor Robert van Trikt zegt dat intussen al structuren zijn opgezet om een nationale risico-analyse te maken van het financiële systeem. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Van de 203.748 geregistreerde gevallen heeft het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) er 1.002 naar het Openbaar Ministerie (OM) doorgestuurd voor nader onderzoek. Dat kwam dinsdagavond naar voren tijdens een presentatie van de governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt. Hoeveel van deze verdachte transacties zijn uitgemond in een justitiële vervolging is niet aangegeven.

De presentatie ging over de noodzaak van de nationale risico-analyse van het financiële systeem die zal wordt uitgevoerd. Suriname moet over ruim een jaar voldoen aan zo een veertig aanbevelingen van de Financial Action Taskforce, wil het niet op een zwarte lijst komen en worden afgesneden van het internationaal financieel verkeer.

De voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, Eblein Frangie, merkte op dat de financiële sector al geruime tijd alle ongebruikelijke transacties aangeeft bij het MOT. Hij gaf evenwel aan dat een ongebruikelijke transactie niet automatisch een verdachte transactie is. Frangie benadrukte dat Suriname moet overstappen van een cash- naar een girale transactiecultuur.

Te veel zaken worden nog met contant geld afgehandeld. Op vijf gebieden heeft Suriname ernstige tekortkomingen. Er zijn geen uitgebreide wetgeving en onderzoeksprocessen voor toepassing op invloedrijke politieke functionarissen. Het MOT is ook nog niet aangesloten bij de Egmont Group, die bestaat uit financiële inlichtingen-instituten uit meer dan 150 landen met als hoofdkwartier de stad Egmont in Canada. Daarnaast is er gebrek aan training op het gebied van anti-witwasbeleid.

Een belangrijk zorgpunt zijn indicaties dat door middel van automarkten, casino's en cambio's witgewassen wordt. Suriname moet nu op al deze gebieden veiligheidskleppen inbouwen en maatregelen treffen, zij het via wet- en regelgeving, versterking van instituten, scherper toezicht, internationale samenwerking en informatie-uitwisseling. Ook rechtshulpverzekering en confiscatie van illegale vermogens moeten meer ingang krijgen.

Van Trikt stelt dat intussen al structuren zijn opgezet, maar dat alle betrokkenen in de samenleving hun medewerking moeten verlenen om te voorkomen dat internationaal isolement volgt. "Dramatische gevolgen voor onze economie dienen te worden voorkomen", aldus de governor. Hij presenteerde een stappenplan dat gehanteerd zal worden om de analyse uit te voeren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina