Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Voorstel

COLUMN: Voorstel

10/08/2019 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Ik heb een voorstel voor de media - de kranten, de radiostations, de nieuwssites, enzovoorts. U mag me later bedanken. Het is een simpel voorstel, maar het kan extra inkomsten opleveren, waardoor er ruimte wordt gecreëerd voor meer onderzoeksjournalistiek, betere redacteuren, en al dat soort dingen die we nodig hebben om een pers te krijgen die haar taak als één van de pijlers van mensenrechten, democratie en goed bestuur kan uitoefenen zoals dat zou moeten.

Tegelijkertijd kan mijn simpel voorstel bijdragen aan het tegengaan van collectieve ergernis bij een behoorlijk deel van de nieuwsconsumenten. Wat is het voorstel? Dat u ophoudt met het gratis plaatsen van de oprispingen van politieke partijen ter gelegenheid van hoogtijdagen. Want of het nu moederdag, vaderdag, kinderdag, waterdag, dag der Inheemsen, Marrons, Hindostaanse, Javaanse, Chinese immigratie, Phagwa, Id Ul Adha en Id ul Fitre, Kerst, Pasen, Milieudag, mensenrechtendag, anticorruptiedag, aidsdag, kniepijndag, kiespijndag, knaagdierdag is - we weten al wat ons te wachten staat als we het nieuws tot ons willen nemen.

De ene na de andere van onze 380 partijen produceert machtige volzinnen om ons ervan te overtuigen dat zij heus het beste met ons voor hebben - want kijk ze eens betrokken zijn met de doelgroep van die speciale dag, kijk ze eens de geschiedenis van ons land kennen, kijk ze eens menslievendheid, vredelievendheid, eerlijkheid, non-discriminatie uitstralen op papier.

Al die hoogtijdagen zijn de enige momenten waarop een aantal van de partijtjes tot leven wordt gewekt. Als Doornroosje zijn ze aan het slapen, om dan, 48 uur voor een speciale dag, wakker te worden gekust door de kalender. Snel snel worden een hoop loze woorden aan elkaar geregen en verstuurd naar de media.

En meteen daarna sukkelen ze weer in slaap, tot de volgende gelegenheid. Hopelijk is dit lange weekend de doodsteek voor de schrijflust van een aantal van de partijen - twee verklaringen, voor twee dagen na elkaar - het is net een marathon voor ingezondenstukkenschrijvers. Ik pleit hierbij ervoor dat er enige ballotage plaatsvindt voor een oprisping van een partij wordt geplaatst.

Bijvoorbeeld: is het 8 maart, Internationale Vrouwendag, en sturen partijen die ooit in het machtscentrum hebben gezeten of nog zitten mooie vrome verhalen ter plaatsing? Plaats dan alleen de stukken van partijen die daadwerkelijk iets hebben gedaan om de maatschappelijke positie en de mensenrechtenbeleving van vrouwen te verbeteren toen zij in de positie daartoe verkeerden.

Is het de Dag der Inheemsen? Vraag je dan af: wat heeft deze partij betekend voor de erkenning van de inheemsen in het algemeen en hun grondenrechten in het bijzonder? En als het antwoord is: neks - laat ze dan mooi betalen voor plaatsing. Want laten we wel wezen: die epistels zijn gewoon reclame voor de partijen.

En wat te doen met de driehonderd partijen die nog nooit aan de macht zijn geweest? Ga eerst na of ze ook op andere momenten enig teken van leven hebben getoond. Zo niet? Zie boven. Als u er nu mee begint, kunt u nog een echte nyan maken met de verkiezingen in aantocht.

U kunt uiteraard uw verdiensten vergroten door proactief te zijn: stuur alle partijen een mooie lijst van UN-dagen (alle internationale dagen op een rij) en biedt uw diensten aan als spookschrijvers. Want enige hulp kunnen de meesten goed gebruiken. Ik had het al gezegd: u mag me later bedanken.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina