Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname speelt om vijfde plaats in WK-korfbal

Suriname speelt om vijfde plaats in WK-korfbal

09/08/2019 01:46 - Terence Oosterwolde

Suriname speelt om vijfde plaats in WK-korfbal

Michelle Brouwer van Suriname (6) kijkt heel geconcentreerd, terwijl ze topscorer Gerald van Dijk (met de bal) voor zich heeft. Foto: Marco Spelten  

PARAMARIBO - Suriname speelt zaterdag om de vijfde plek op het wereldkampioenschap korfbal. In Durban, Zuid-Afrika is Duitsland de tegenstander. Op de slotdag van het mondiale toernooi spelen Nederland en België hun elfde opeenvolgende finale tegen elkaar.

Suriname poetste donderdag de pijnlijke nederlaag van dinsdag in de kwartfinale tegen Taiwan, nummer twee van de wereld, weg door de Tsjechische Republiek te overrompelen. Daardoor kan de ploeg bij haar debuut op het WK nog als vijfde eindigen. Tegenstander wordt Duitsland dat eerder donderdag met Portugal afrekende: 18-15.

Bij Suriname tegen Tsjechië vlotte het niet direct met het scoren. Pas na zes minuten kwam de 1-0 op naam van Lenka Faltynkova. Topscorer Gerald van Dijk benutte na een duw in de rug met 2:16 een penalty, voordat met 1:12 de jarige Wayne Stienstra - hij vierde zijn 22ste jaardag - er 2-1 van maakte voor Suriname.

In de tweede periode zorgde Suriname er vaak genoeg voor dat de tegenstander slechts één doelpoging had in de aanval. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de Tsjechen niet scoorden. Aan de andere kant hadden captain Randell van der Steen en Van Dijk beiden twee goals, waardoor het voordeel bij de rust 6-1 was.

Suriname kwam in de derde quarter eerst tot scoren; een buzzer-beater van Van der Steen zorgde voor 7-1. Daarna tilde Van Dijk het naar 8-1, voordat na 2,5 minuten spelen Petr Galicek de bal door de korf kreeg: 2-8. Van der Steen zorgde met nog zeven minuten voor de 9-2, terwijl met 5:30 op de klok Stienstra voor 10-2 aantekende en Van Dijk daarna voor 11-2.

Bij de start van de laatste quarter koos de Surinaamse coach Dico Dik ervoor Vikash Mahadew Missier, Stephanie Brewster en Ivan Karsters in te brengen. Karsters scoorde al na 25 seconden spelen (12-2). Kort daarna werd Sharvien Sahai, die zijn eerste minuten van het WK maakte, het veld ingestuurd voor Stienstra.

Shera Desaunois (met 8:50), Karsters (4:47), Sahai (2:33) en Vikash Mahadew Missier (2:14/penalty) brachten de stand op 16-5. Een halve minuut na zijn goal viel Mahadew Missier uit met krampen. Stienstra, die in zijn plaats kwam, maakte de zeventiende goal met 43,8 seconden. Sahai bepaalde met 20,7 seconden de eindscore op 18-5.

Zoals vanaf de eerste editie het geval is, gaat ook dit jaar de finale van het WK tussen Nederland en België. De recordkampioen - Nederland won negen van de tien titels - schudde China met 27-12 van zich af. 'Eeuwige' tweede België (negen keer runner-up) zegevierde moeizaam én pas na een golden goal over Taiwan: 20-19.

China en Taiwan spelen daarvoor om de bronzen medaille. In het mondiale toernooi zijn deze twee Aziatische landen tot nu toe verantwoordelijk geweest voor de enige nederlagen van Suriname. Beide kropen door het oog van een naald: China won op 2 augustus in de groepsfase pas na een golden goal (20-21) en Taiwan met 20-18.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina