Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Podosiri en mokomoko potentiële grootverdieners

Podosiri en mokomoko potentiële economische grootverdieners

09/08/2019 12:54 - Wilfred Leeuwin

De populaire vrucht podosiri of açai.

De populaire vrucht podosiri of açai. Foto: www.pinterest.es  

FLORENCIA - Podosiri en mokomoko zouden op de lange termijn weleens een belangrijke inkomstenbron voor Suriname kunnen worden. Onderzoek dat tot nu toe is gedaan is in elk geval hoopgevend, maar er is vooral voor mokomoko nog een lange weg te gaan.

De populaire vrucht podosiri en de bekende plant mokomoko hebben zowel economische als medicinale potentie, blijkt uit onderzoek van Meryll Djotaroeno en Jennifer Pawirodihardjo onder leiding van professor Dennis Mans op de Faculteit der Medische Wetenschappen.

Zij presenteerden de onderzoeksresultaten op de driejaarlijkse internationale biodiversiteitsconferentie van landen van het Guyanaschild die maandag is begonnen op de Amazonia Universiteit in de zuidelijke stad Florencia in Colombia. Vooral de vaak jonge wetenschappers uit deze landen zullen het toekomstige beleid van het Amazonegebied gaan beïnvloeden.

Tot het Guyanaschild behoren een deel van Brazilië, Colombia, Frans-Guyana, Guyana, Suriname en Venezuela, landen met verschillende diersoorten en unieke bomen en planten met een medicinale waarde. Het onderzoek over de mokomokoplant die vrijwel in elke natte of waterrijke omgeving weelderig groeit, komt voort uit het gegeven dat deze vooral in Suriname bekendstaat om de helende werking. Wondjes genezen relatief snel door er verse mokomokosap in te druppelen.

"Voor ons is dat de reden om een wetenschappelijk onderzoek te doen naar de genezende stimulerende werking", vertelt Pawirodihardjo. Ze stelt dat een plant aan verschillende eisen moet voldoen, voordat die het predicaat medicinaal kan krijgen. Twee belangrijke voorwaarden zijn een ontstekingremmende werking en antioxiderende balans, waardoor er geen dna-schade kan worden aangericht aan het lichaam.

De mokomoko voldoet aan beide vereisten. De plant wordt niet alleen traditioneel toegepast, maar is ook wetenschappelijk geaccepteerd. "Maar we moeten toch wel voorzichtig zijn over en met het gebruik omdat er nog meer onderzoek gedaan moet worden, bijvoorbeeld naar de bacteriële werking. Pas daarna kunnen wij zeggen dat we een - op wetenschappelijk gebaseerd - medicinaal product kunnen produceren. En dat is nog een lang proces."

Bij de podosirivrucht is ook onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van antioxidanten - stoffen die ziekte kunnen voorkomen, zoals kanker, hart- en vaatziektes en ouderdomsverschijnselen - en hun werking. Het zijn juist de antioxidantenwaarden en -werking die volgens Djotaroeno belangrijk zijn om onderzocht te worden.

De kennis van de hoeveelheid antioxidanten in de vrucht kan een averechtse hype veroorzaken. "De laatste jaren komen we overal meer en meer producten tegen die uit podosiri worden gemaakt." Het gevaar bestaat volgens de onderzoeker dat op de markt 'neppe' podosiriproducten verschijnen die geen medicinale werking hebben omdat er in het product weinig of helemaal geen antioxidanten voorkomen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina