Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Jah Roots’ krijgt waardig afscheid

‘Jah Roots’ krijgt waardig afscheid

09/08/2019 00:00 - Jason Pinas

Familie en vrienden hebben op een waardige wijze afscheid genomen van de gerespecteerde rastafarian Rudolf ‘Jahroots’ Morgenstond.

Familie en vrienden hebben op een waardige wijze afscheid genomen van de gerespecteerde rastafarian Rudolf ‘Jahroots’ Morgenstond. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Familie en vrienden hebben donderdag afscheid genomen van de gerespecteerde rastafarian Rudolf ‘Jah Roots’ Morgenstond. Hij overleed twee weken geleden vrij plotseling na een kortstondig ziekbed.

Het verdriet was vooral voelbaar bij zijn weduwe, dochter en kleinkinderen te merken tijdens de uitvaart-celebration in het gemeenschapscentrum van NAKS. Toch treuren de nabestaanden niet teveel omdat ze ervan overtuigd zijn dat Jah Roots niet dood is, maar is teruggekeerd naar huis bij Haile Selassie.

"Met wie ga ik nog zo uitgebreid kunnen praten over mijn werk? Je leerde me altijd om niet boos te zijn, want dat was van de duivel", zei de oudste kleindochter met tranen in de ogen, terwijl ze werd getroost door overige familieleden. "Ik wilde je zo graag halen naar Nederland. Een goede reis en behouden aankomst, papa", treurde zijn dochter.

Reggaemuziek afgewisseld door live traditionele nyabingi-liederen zorgden voor een aparte sfeer in de zaal. Onder de aanwezigen bevonden zich bekende Surinamers onder wie Steven van Frederikslust, rechter Cynthia Valstein-Montnor, John Van Coblijn en Guno Ravenberg.

Voordat de kist voor de laatste keer werd gesloten, rookten de boezemvrienden van Jah Roots een finale joint met hun leider. 'Un kan leti den djonko', klonk het. Een van de beste vrienden van de gerespecteerde leider blies de rook in de kist. "Haile I", "Selassie I" riepen enkele mannen uit volle borst.

Verschillende sprekers onder wie Armand Zunder, Cultuurdirecteur Elviera Sandie en een vertegenwoordiger van een rastafarian-organisatie uit Guyana vertelden het publiek over de belangrijke bijdrage die Jah Roots heeft geleverd aan de bevordering van eenheid onder de Surinamers van Afrikaanse afkomst.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina