Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Inheemse strijders herdacht met plaquette

Inheemse strijders herdacht met plaquette in Palmentuin

09/08/2019 14:42 - Amanda Palis

Onthulling van de plaquette voor inheemse strijders donderdag in Palmentuin.

Onthulling van de plaquette voor inheemse strijders donderdag in Palmentuin. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "Het onstaan van zo een monument is voor ons als inheemsen een stap naar de erkenning die wij verlangen", zei Robins Anoewaritja van de sociaal-culturele groep Paremuru donderdag tijdens de onthulling van een plaquette voor de inheemsen in de Palmentuin.

Met de totstandkoming is één van de grootste wensen van de inheemse gemeenschap werkelijkheid geworden. "Het is een belangrijk moment voor ons als inheemsen. Wij hebben jaren hierom gevraagd en zijn blij dat wij eindelijk de erkenning hiervoor hebben gekregen", aldus Anoewaritja.

De plaquette is tot stand gekomen op initiatief van de nationale commissie Jubileumjaren 2018. Met de zin Di strey ben musu strey, den no ben frede op het gedenkteken is de toon duidelijk gezet: de plaquette is een eerbetoon aan de inheemse strijders die hebben gevochten tegen de invasie van de Europeanen.

Kunstenaar August Bohe werd door de commissie aangetrokken om het schilderij te ontwerpen dat samengaat met de plaquette. Het was voor hem een grote eer om zo een kunstwerk voor de inheemsen te vervaardigen. Op de voorgrond staat een moedige, gewapende inheemse strijder. De volgelingen moedigen hem aan om de strijd te voeren.

Verder staan er silhouetten van de verschillende bevolkingsgroepen die de inheemsen zijn komen aantreffen. "De Chinezen, Javanen, Hindostanen en anderen kijken toe hoe deze dappere inheemse strijder verzet pleegt. Er is niet alleen voor de inheemsen gevochten maar ook voor ons, de rest van de samenleving", legt Bohe uit.

In de Palmentuin staat een replica van het schilderij. Het orginele kunstwerk dat meer dan één meter groot is, zal vrijdag aan de president gepresenteerd worden tijdens de opening van de festiviteiten in de Palmentuin.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina