Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gamelan centraal bij viering Javaanse Immigratie

Gamelan centraal bij herdenking Javaanse Immigratie

09/08/2019 08:00 - Audry Wajwakana

Een van de oudste gamelankenners die zich hebben geregistreerd, is Soerat Irodikromo (70) uit Moengo.

Een van de oudste gamelankenners die zich hebben geregistreerd, is Soerat Irodikromo (70) uit Moengo. Foto: Audry Wajwakana  

PARAMARIBO - Meer dan tien gamelangroepen hebben zich geregistreerd bij de Gamelan Suriname Associatie. Onder Javaanse cultuurkenners werd verondersteld dat er landelijk slechts vier van deze gezelschappen actief zijn. Vanwege vergrijzing binnen de groepen en desinteresse van jongeren wordt gevreesd dat dit culturele erfgoed van de Javanen verloren gaat.

"Sinds we de oproep in april hebben gedaan, melden diverse groepen zich aan, waarvan we niet eens wisten dat ze bestaan. Ik denk dat deze groepen meer gestimuleerd zullen zijn om de gamelan te beoefenen en verder te ontwikkelen", zegt Don Tosendjojo van de associatie. Bij 129 jaar Javaanse immigratie staat de herdenking in het teken van de gamelan en bij de jaarlijkse kranslegging op Sana Budaya door de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) zullen enkele groepen een gamelanoptreden verzorgen.

Na het optreden zullen de groepen weer bij elkaar komen om onderdeel te worden van het gamelanplatform. Door de groepen in kaart te brengen hoopt Tosendjojo dat zaken in de toekomst gestructureerd zullen worden aangepakt. Eén van de oudste gamelankenners die zich heeft geregistreerd is Soerat Irodikromo (70). Hij probeert in zijn woonplaats Moengo met ongeveer tweeduizend Javaanse inwoners met zijn culturele vereniging het bespelen van de instrumenten in leven te houden en kennis hierover over te dragen.

In de bauxietstad wordt dit erfgoed het meest bedreigd. Vanwege het ontbreken van een middelbare school trekken jongeren weg en na hun studie keren ze niet terug. "Op deze manier dreigt de cultuur in Moengo verloren te gaan", verzucht Irodikromo. De gamelan wordt in zijn woonplaats bespeeld door negen mensen. Hij probeert ook niet-Javanen te interesseren. "We oefenen elke zondag thuis bij mij. Als ik de mensen vraag om te komen, in plaats van op straat en bij winkels rond te hangen zeggen ze mij dat het gamelan spelen moeilijk is. Maar hoe kan je zeggen dat het moeilijk is als je niet probeert", zucht de cultuurkenner.

Hoewel Irodikromo zelf gamelans kan maken, heeft hij zijn set 'geërfd' van een andere cultuurkenner. "De set is even oud als ik", zegt hij glimlachend. De maker, pak Toiman, was ook cultuurkenner en werkzaam bij Suralco. "Hij bracht beetje bij beetje oud ijzer naar huis en daarmee zette hij de set in elkaar." De instrumenten hebben dringend een onderhoudsbeurt nodig, maar daarvoor is er geen geld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina