Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Ontwikkel iets wat moeilijk is te kopiëren’

‘Ontwikkel iets wat moeilijk is te kopiëren’

08/08/2019 04:28 - Jason Pinas

Econoom Steven Debipersad ziet in haast alle sectoren ruimte voor creatieve ideeën.

Econoom Steven Debipersad ziet in haast alle sectoren ruimte voor creatieve ideeën. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De verantwoordelijkheid voor het creëren van werkgelegenheid ligt, anders dan veel mensen denken, niet alleen bij de overheid, grote maatschappijen of gerenommeerde bedrijven. Wie creatief is en bereid is hard te werken hoeft na zijn studie niet bij de overheid of een particulier bedrijf te werken.

Dit zei econoom Steven Debipersad woensdag tijdens een lezing van de Amerikaanse ambassade en de Suriname Amerika Alumni Associatie (SAAA) in het Courtyard by Marriott. Het thema was 'Het creëren van werkgelegenheid in een onzekere economische situatie'; de lezing was bedoeld voor SAAA-leden.

Debipersad richtte zich voornamelijk tot jonge ondernemers en anderen die van plan zijn een eigen bedrijf te starten. Met praktische voorbeelden wees hij het publiek op voordelen en valkuilen waarop het zou moeten letten bij het ontplooien van eigen initiatief.

"Je hoeft niet bang te zijn om het voor jezelf te proberen. Wat je in gedachten hebt, kan je maken tot iets dat werkt", benadrukte Debipersad. Wel is er een zeker ontwikkelingsniveau noodzakelijk in dit proces. Hoewel de economische situatie in het land niet gunstig is voor kleine ondernemers, denkt Debipersad dat succes wel mogelijk is als die groep bereid is hard te werken.

In haast alle sectoren ziet hij ruimte voor creatieve ideeën die tot goede bedrijven ontwikkeld kunnen worden. "Vaak is het zo dat mensen vragen waar je gaat werken, maar je hoeft niet per se voor een bedrijf te werken. Je kan ook gewoon je eigen onderneming beginnen. Het is wel vallen en opstaan."

Daniël Lachman, de tweede inleider, riep de aanwezigen op altijd te streven naar het ontwikkelen van "een duurzaam product met een uniek kenmerk". Hierdoor zal er weinig tot geen concurrentie zijn waardoor de positie op de markt sterk en zeker kan zijn. "Ontwikkel iets wat moeilijk te kopiëren is."

Daarnaast is het volgens hem noodzakelijk dat ondernemers in kleine landen zoals Suriname samenwerken in clusters. Beide inleiders merken op dat de overheid, bedrijven en belangrijke instituten nog te weinig samenwerken.

Individuele initiatieven betekenen volgens Debipersad en Lachman niet dat de overheid niets hoeft te doen. "Zeker in de start-upperiode moeten ze hulp krijgen", vindt Debipersad. Met name grond, toegang tot financiering en afzet in het buitenland zijn taken die de overheid op zich moet nemen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina