Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Privacy-schenders kunnen worden aangeklaagd

Ondernemingen die privacy schenden kunnen worden aangeklaagd

08/08/2019 15:44 - Naomi Hoever

Rumi Knoppel zegt dat een onderneming goed onderbouwd moet bewijzen dat iemand moet betalen.

Rumi Knoppel zegt dat een onderneming goed onderbouwd moet bewijzen dat iemand moet betalen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Bedrijven hebben het tot een gewoonte gemaakt om van personen die een betalingsachterstand hebben naam, adres en ID-nummer te publiceren. Volgens advocaat Harish Monorath is dit schending van het recht op privacy of van het briefgeheim.

Hij zegt dat betrokkenen zowel civiel- als strafrechtelijk mogen procederen tegen die ondernemingen. "Persoonsgegevens zijn privé en mogen niet publiekelijk bekend worden gemaakt zonder mondelinge of schriftelijke toestemming." De advocaat constateert dat er sprake is van gedoogbeleid.

Hij zegt dat de mensen met een betaalachterstand onder een tijdsdruk terechtkomen van procederen of aflossen. Monorath wijst op de naamschade die hen blijft achtervolgen wanneer hun naam wordt gepubliceerd. "De wet biedt de ruimte niet om iemand te exposen. Crediteurs hebben het recht om een overeenkomst te sluiten, te wijzigen of op te schorten."

De wet spreekt ook niet van bekladden, aldus Monorath. Alleen de rechter mag na afstemming met de procureur-generaal gegevens en of foto's van personen publiceren. Toch merkt de advocaat dat de onwettige methode effectief blijkt, maar tegelijkertijd wijst hij op de naamschade die ook de familie van de wanbetaler lijdt.

Rumi Knoppel, deskundige op het gebied van 'blacklisting', noemt de handelwijze van de ondernemingen goed, maar wijst er ook op dat de wet op privacy die verbiedt. "Zodra het 'netjes' gebeurt, zonder rancune en rekening houdend met de onschuld van de persoon. We hebben een cultuur waarbij het lijkt alsof personen van wandaden worden beschermd."

Voordat een bedrijf overgaat tot het publiceren van persoonsgegevens, zou het de 'wanbetaler' moeten aannemen of in gebreke moeten stellen, vindt Knoppel, die tot voor kort een bureau beheerde dat wanbetalers achternazat. "Wij deden het binnen het wettelijke kader. Ook toen merkten wij dat bedrijven geen documentatie hadden opgebouwd tegen degene van wie ze geld moesten vorderen."

Econoom Armand Zunder spreekt van een sociaal juridisch vraagstuk. "Als mensen een lening aangaan ligt daar een leningsovereenkomst aan ten grondslag en liggen de rechten en plichten van degene die leent of uitleent vast. Als iemand ten gevolge van de economische situatie niet kan betalen, wordt het een zaak van het incassobureau of de rechter."

Zunder noemt ook het sociale aspect waarbij mensen in de problemen kunnen komen door een lening aan te gaan die ze achteraf niet meer kunnen aflossen. In bijvoorbeeld Nederland kunnen mensen die in financiële problemen geraken in de schuldsanering komen. In Suriname is dat nog niet mogelijk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina