Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Highway-klucht

COMMENTAAR: Highway-klucht

08/08/2019 12:00

COMMENTAAR: Highway-klucht

 

ER ZIJN MET de aanleg van de al zo lang beloofde highway opnieuw problemen. Nazaten van de plantages Hanover en Mawakabo voelen zich in de maling genomen door de regering omdat ze niet gecompenseerd zijn voor de grond die zij hebben afgestaan om de aanleg mogelijk te maken. Het is de zoveelste misser in de klucht die aan het begin van de eerste regeerperiode van president Bouterse begon.

Destijds werd met veel bombarie een nieuwe highway in het vooruitzicht gesteld, lopende van de Van 't Hogerhuysstraat tot aan Zanderij. Vanaf het Molenpad tot voorbij de Wijdenboschbrug zou een fly-over van negenhonderd meter gebouwd worden, zodat de nieuwe weg het normale verkeer niet zou hinderen. En er zouden nog zes of zeven fly-overs verrijzen, plus twee rotondes.

Contracten werden getekend en het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie liet een gelikt en peperduur filmpje maken dat ons wekenlang via de televisie in de huiskamer werd opgedrongen. Daarna werd het akelig stil. Net zoals de eveneens geflopte tramlijn, was het idee misschien aardig maar over de uitvoering niet goed nagedacht. Bij de tramlijn over de Indira Gandhiweg besefte men pas later dat het niet zo makkelijk was om perceeleigenaren langs de route ertoe te bewegen hun grond af te staan.

Toen op de plantagegronden in de buurt van Afobaka in 2013 eindelijk toch het startsein werd gegeven voor de aanleg van de highway, bleken ambtenaren vergeten dat eerst overeenstemming had moeten worden bereikt met de plantage-eigenaren. De werkzaamheden moesten worden stilgelegd. Vorig jaar werd met een fikse lening van China de draad weer opgepakt, maar doordat afspraken kennelijk niet zijn nagekomen, dreigt er weer een kink in de kabel te komen. En dat terwijl de regering op weg naar de verkiezingen een succesje wel kan gebruiken.

Voor de regering mag het dan wel een ogenschijnlijk succesje zijn, voor de weggebruikers is het een kleine pleister op de heel grote wond. Want de propagandamachine van de regering is overladen met lofbetuigingen richting beleidsmakers dat ze dit aan het realiseren zijn. Maar het gaat om slechts 9,6 kilometer vierbaans asfalt dat geen enkele oplossing biedt voor de enorme files die dagelijks op de huidige highway en Indira Gandhiweg staan. En het is maar een fractie van de highway met fly-overs en andere toeters en bellen die ons jaren geleden is beloofd. Dus als volk worden we eigenlijk weer eens voor de gek gehouden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina