Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • NDP vreest geen zetelverlies binnenland

NDP vreest geen zetelverlies binnenland na bloedig schietincident

07/08/2019 10:28 - Cheflin Paulus

Wendell Asadang (m), NDP-parlementslid voor Brokopondo, vreest geen zetelverlies voor zijn partij.

Wendell Asadang (m), NDP-parlementslid voor Brokopondo, vreest geen zetelverlies voor zijn partij. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Ik denk dat mensen ver vooruitlopen op zaken als ze dat soort uitspraken doen. De NDP staat sterk in het binnenland.” Zo reageert NDP-parlementariër Melvin Bouva op verwachtingen dat zijn partij mogelijk zetelverlies zal lijden in Brokopondo bij de verkiezingen van mei 2020. Dit zou het gevolg zijn van het veelbesproken en fel bekritiseerde schietincident op 28 juli in het concessiegebied van Rosebel Goldmines waarbij Furgill Aloeboetoe is omgekomen.

De NDP vreest niet voor verlies aan vertrouwen van de bewoners van het gebied, omdat de regering veel heeft geïnvesteerd in het binnenland, zegt Bouva tegen de krant. Hij wijst op elektriciteits- en watervoorziening, de bouw van poliklinieken, het stationeren van Cubaanse artsen en bescherming van het milieu door installatie van verbrandingsovens. "Wij storen ons niet aan het geblaf van de kantlijn. Als een tijger in het territorium zit kijkt hij niet om."

Volgens Bouva heeft zijn regering meer bereikt in het binnenland dan voorgaande regeringen. "Juist tijdens het bewind van deze regering zijn alle partijen bij elkaar gebracht in 2017. Er zijn afspraken gemaakt met als basis de jongens in het Brokopondogebied aan werk te helpen en die afspraken werken tot nu toe. De wortel van het probleem is ontstaan bij het afgeven van een concessie met een dorp in het midden door een vorige regering. Dat is de pijn van deze zaak."

Als voorzitter van de commissie Natuurlijke Hulpbronnen en ondervoorzitter van De Nationale Assemblee wil Bouva niet dat de afspraken met belanghebbenden over ordehandhaving in het gebied overschaduwd worden. "Hoe erg het incident ook is. Het onderzoek moet uitwijzen of er sprake was van buitensporig geweld. We moeten onze ogen niet sluiten voor wat gebeurd is, maar een dialoog op basis van wederzijds respect is nodig." Hij zal nog deze de week met de president over deze brandende kwestie en alles daaromheen praten.

Wendell Asadang, NDP-parlementslid voor Brokopondo is evenmin bang voor zetelverlies in 2020. "Er is inderdaad iets onsmakelijks gebeurd, maar ik denk niet dat iemand gestuurd is om die man te vermoorden. We moeten deze zaak uit de politieke sfeer halen. Er is geen onderzoek gedaan waarop de bewering steunt dat de NDP terugvalt. Natuurlijk valt alles onder deze regering, maar de minister van Justitie en Politie heeft niet alle politiemannen onder controle", aldus de politicus.

Hij stoort zich eraan dat andere politici politiek bedrijven met het leed van de slachtoffers en nabestaanden. "Het gebeuren rond het schietincident zal impact hebben, omdat men het in de politieke richting wil brengen. Men is bezig te praten met de groepen en wij hopen dat alles goed komt."Asadang zegt het volle vertrouwen in de autoriteiten te hebben bij de aanpak van het probleem.

Het zou volgens hem wel op zijn plaats zijn om alle politieke marronleiders bijeen te brengen om te praten met de nabestaanden en belanghebbenden, omdat die het best met de groep kunnen communiceren. Echter, er zijn enkele factoren die een obstakel vormen. "Soms lijkt het alsof je minder marron bent, omdat je deel uitmaakt van een andere organisatie. Hoe moeilijk het probleem ook lijkt, wij zullen moeten praten. Het is niet makkelijk, maar wij zullen ernaartoe moeten werken", aldus Asadang.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina