Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grondissue rond nieuwe highway

Grondissue rond nieuwe highway zorgt voor ontevredenheid

07/08/2019 19:59 - Gilliamo Orban

Luchtfoto van de aanleg van de nieuwe highway.

Luchtfoto van de aanleg van de nieuwe highway. Foto: NII  

PARAMARIBO - Eigenaren van de plantages Hanover en Mawakabo zijn ontevreden over de wijze waarop zaken verlopen over de grond die is afgestaan aan de Staat. Hoewel er op dat stuk land een deel van de nieuwe highway wordt aangelegd, zijn de erfgenamen nog niet gecompenseerd.

"De overheid is in gebreke gebleven, omdat we al anderhalf jaar bezig zijn met deze kwestie", zegt Melissa Inge, voorzitter van het plantagebestuur Hanover en Mawakabo, tegen de Ware Tijd. Zij herinnert zich dat de Staat het plantagebestuur in 2017 heeft verzocht om de grond te schenken.

"Juridisch kunnen wij dat niet, omdat het gaat om onverdeelde boedel. Er is toen afgesproken dat de regering de grond zou naderen. Dit moet bij presidentiële resolutie. Vervolgens kunnen de nazaten gecompenseerd worden." Inge onderstreept dat in de resolutie de grenzen van de plantages aangegeven moeten worden.

Ook dient te worden vermeld wat de grootte is van de grond die de Staat heeft genaderd en het is belangrijk dat de grond wordt getaxeerd. Dat moeten beide partijen afzonderlijk laten doen. "Indien er een verschil is en het plantagebestuur en de Staat niet overeen kunnen komen, moet een onafhankelijk taxateur een uitspraak doen", legt de voorzitter uit.

In 2017 was er een conceptresolutie aan het plantagebestuur voorgehouden, maar dat kon zich daarin niet terugvinden. Het document is nu aangepast. "De staat wilde meer dan 200 hectare grond, dat vinden we te veel en het gaat nu om rond 80 hectare", zegt Inge. Pas wanneer de resolutie zal zijn uitgegaan, kan de grond die is afgestaan getaxeerd worden.

Op basis hiervan moeten de plantages voorzien worden van onder andere nutsvoorzieningen zoals elektriciteit en drinkwater. Er dienen ook wegen aangelegd en een gemeenschapshuis gebouwd te worden. Minister Lekhram Soerdjan van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer is op de hoogte van de kritische kanttekeningen van de mensen.

Hij weet dat het plantagebestuur niet happy is met de vertraging. "We moeten de zaak naar tevredenheid van alle partijen afhandelen. Er zijn zaken blijven liggen van de zijde van de overheid en ook de input van het plantagebestuur had niet de juiste timing. We zoeken geen schuldigen, maar mijn streven is de kwestie oplossen."

Hij zegt dat de zaak de 'volle aandacht' heeft van het ministerie en dat hij de situatie met de president heeft besproken. "Er zal spoedig gesproken worden met het plantagebestuur om de zaak in orde te maken", aldus Soerdjan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen