Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ook politie wil weten wie schutter is

Ook politie wil weten wie schutter Nieuw-Koffiekamp is

06/08/2019 07:56 - Cheflin Paulus

Politiewoordvoerder Humprey Naarden waarschuwt geen sensatie te maken over het schietincident.

Politiewoordvoerder Humprey Naarden waarschuwt geen sensatie te maken over het schietincident. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Wie precies wil weten wie de illegale goudzoeker Furgill Aloeboetoe heeft doodgeschoten op 28 juli 2019 zal nog even moeten wachten. De voorlichtingsafdeling van politie kent de identiteit van de schutter van het dodelijk incident op de concessie van Rosebell Gold Mines (RGM) in Brokopondo nog niet. Volgens politiewoordvoerder Humphrey Naarden wacht hij net als collega’s op de uitkomst van het onderzoek van de recherche van Regio Midden, die belast is met deze zaak.

Naarden zegt dat de politie genoodzaakt was om vorige week een verklaring uit te geven, nadat een agent die helemaal niet belast was met de zaak werd beticht. "We zijn uitgekomen met een verklaring, omdat een agent zomaar is gelinkt met het geval. Die agent is helemaal niet betrokken bij het gebeuren. Hij was niet daar. Men was zomaar bezig om de man met de haren erbij te slepen. Ik wacht ook even af. Iedereen wacht op de uitkomst van het onderzoek. De justitieminister heeft ook aangegeven dat de zaak wordt uitgekristalliseerd. Iedereen wil weten wie heeft geschoten en waarom." 

Naarden onderstreept dat enkele belangrijke punten in deze zaak niet over het hoofd gezien mogen worden. Vooral het feit dat de groep goudzoekers waarop er geschoten is, niet naar dat gebied mag. "De mensen waren illegaal en dat moeten wij ook niet vergeten. Het neerschieten keuren wij helemaal niet goed. De bottomline is uiteindelijk of het optreden rechtmatig was of niet."

Geruchten dat collega-agenten of het korps de schutter in kwestie in bescherming nemen spreekt hij tegen. "Men zegt dat wij hem in bescherming nemen. Men wil dat wij aangeven wie het is, omdat ze precies willen weten om wie het gaat. Ze willen alle namen van alle agenten die daar waren. De vraag is: waarom?" De mensen die dit willen weten, zijn soms geen familie, merkt Naarden op. 

De politietopper waarschuwt dat er geen sensatie gecreëerd moet worden rondom het schietincident. Het feit dat er heisa is ontstaan op sociale media, nadat een agente onsmakelijkheden op Facebook heeft gepost over het geval noemt hij een zeer onverstandige handeling. "Ze had haar kaken op elkaar moeten houden. Het is een heel domme en onverantwoordelijke handeling als dit waar is."

De post kan alsnog geanalyseerd, achterhaald en onderzocht worden door de digitale recherche. Indien blijkt dat de agente daadwerkelijk de persoon is die de uitspraken heeft gepost, kan zij disciplinair aangepakt worden. "Wij moeten de laatste organisatie zijn die racistische of onsmakelijke opmerkingen doet. De korpschef heeft zelf gezegd dat zulke agenten aangepakt zullen worden als blijkt dat de zaken waar zijn."

De inspecteur zegt dat het onderzoek van het schietincident serieus genomen wordt. "Laten de collega's de ruimte krijgen om de waarheid naar boven te halen." Twee dagen na het schietincident liet het KPS op 30 juli formeel weten dat die dag een taskforce bezig was met het verwijderen van een grote groep illegale goudzoekers uit het mijngebied.

De groep bestond uit leden van het KPS, het Nationaal Leger, de Commissie Ordening Goudsector en RGM-bewakers. De situatie liep uit de hand en leden maakten gebruik van hun vuurwapens. Daarbij zijn Furgill Aloeboetoe en Leandro P. door kogels gewond geraakt. Aloeboetoe stierf ter plaatse.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina