Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Wegenbelasting!?

COLUMN: Wegenbelasting!?

06/08/2019 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Wegenbelasting!?

Gerold Rozenblad  

Ik had het al een paar dagen in gedachten. Sedert ik die agent vermanend op de radio hoorde zeggen dat in de vakantieperiode de politie meer controles gaat plegen. Niet alleen op en nabij de vakantieoorden, maar gewoon in het verkeer om te kijken of wij de regels naleven. Dus toen ik de garage maandag was binnengereden snuffelde ik nog even in het handschoenenvakje. Kijken wanneer verzekering en keuring vervallen. Want dat zijn dingen die ik weleens wil vergeten. En je kan op dat stuk niet ervan uitgaan dat je wel een goedgemutste agent zal tegenkomen.

Zoals die laatste keer toen ik werd staande gehouden. Het papierwerk was in orde, maar de goede man zag me mijlenver hosselen met de gordel die ik doorgaans wel om heb, maar juist op dat moment niet. Ik kwam er met een vermaning vanaf. Misschien dankzij mijn boetwaardige smoel en het keurige langemouwhemd dat ik aan had (uitstraling helpt soms). Maar je moet het noodlot niet tarten. Dus was ik zoals eerder gezegd bezig het papierwerk na te lopen. En toen viel hij eruit. Mijn sticker! Wegenbelasting! Ja, ik ben een van de ezels (want zo voel ik mij ondertussen) die keurig en op tijd heeft betaald. En nu? Neks. Nada. Geen agent die ernaar vraagt. En niemand die er kennelijk meer om maalt. Als dat ding niet uit het zakje was gegleden, weet ik niet wanneer ik er weer aan zou denken.

"Gerold, je maakt slapende honden wakker", hoor ik dat deel onder u dat niet betaald heeft reeds mopperen. Maar kunt u zich voorstellen hoe ik mij voelde toen dat ding uit het zakje gleed? Het is omdat de media ook een opvoedende taak hebben, dat ik u niet deelgenoot maak van wat er in mij omging terwijl ik ernaar staarde. Ondertussen is juli reeds geschiedenis en vraag ik mij af wat er zal worden van de intenties van minister Leendert. Deze maand is het precies een jaar geleden dat de wet in eerste instantie was aangenomen. We zouden en moesten betalen. Ook al was het met een kleine grace periode. En Leendert klopte aldus meer dan 50 miljoen uit onze zakken, alvorens toe te geven aan al de kritieken dat de wet een onding is.

In mei kondigde hij nog aan dat in de tweede helft van het jaar wel controle zou komen. Dat nadat het wanproduct op drie punten zou worden aangepast. Het niet dubbel betalen van aanhangwagens en opleggers, een beter op het gewicht afgestemde tarievenstelsel zou worden losgelaten en de strafbepalingen zouden worden aangepast. Drie aanpassingen. En we wachten nog steeds. Ik vooral op het wegmaken van het onrecht dat mij wordt aangedaan om dik (P3) te betalen voor iets waar anderen onbetaald gebruik van maken.

Mij bekruipt het gevoel dat die Leendert ondertussen niet weet of hij met zijn kin boven of onder het laken moet liggen. Moet je de zaak nu toch op korte termijn invoeren en weer geconfronteerd worden met bezwaarschriften, themaprotesten en daarbovenop gejank van mensen die niet het volle pond gaan willen betalen voor maar vier maanden of minder? Of moet je het maar laten lopen tot het einde van het jaar en die mensen die reeds betaald hadden gratis laten liften in het nieuwe jaar (en je 50 miljoen verlies nemen)? Linksom of rechtsom, het brengt gedonder. En ligt kennelijk zwaar op de maag. Maar eerlijk gezegd die SRD 520 is bij mij ook nog niet verteerd!

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina