Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘We gaan ze op een nette manier dwingen’

‘We gaan ze op een nette manier dwingen’

05/08/2019 09:57 - Merredith Bruce

‘We gaan ze op een nette manier dwingen’

Foto: GETTY IMAGES  

PARAMARIBO - “Wij hebben geen andere keus, dus zullen we de boeren op de een of andere manier moeten dwingen om hieraan mee te werken”, zegt Nemchand Kanhai, voorzitter van de Associatie Pluimveesector Suriname (APSS). Hij reageert hiermee op de opdracht van de overheid, om de prijs van eieren binnen twee weken te stabiliseren. Gebeurt dat niet, dan zal de overheid eieren laten importeren.

Dat is vrijdag meegedeeld aan leden van de sector tijdens een onderhoud met de ministers Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme. Er is aangekondigd dat er eieren geïmporteerd zullen worden wanneer de prijs zich niet stabiliseert op een aanvaardbaar niveau.

Kanhai neemt de aankondiging van import niet al te serieus, maar beschouwt deze slechts als een 'subtiele bedreiging' naar de sector om mee te werken. Hij weet overigens niet of het verstandig zou zijn om eieren te laten importeren. "Handelaren zijn hier niet happig op, omdat eieren in koelcontainers komen, en ze blijven een aantal weken onderweg. Daardoor neemt de kwaliteit snel af." Import zal de sector ook kapotmaken, stelt hij verder.

Zelf merkt Kanhai dat de prijs voor een ei, die al dichtbij de SRD 2 lag, langzaam omlaaggaat. "Op bepaalde plaatsen is die SRD 1,65." Hij haalt hieruit dat de intentie voor verlaging er is. De overheid wil niet dat de consument meer dan SRD 1,40 betaalt. Beide ministers zijn het erover eens dat het langer accepteren van de prijsopdrijving directe gevolgen heeft voor de samenleving en daarvoor willen zij niet verantwoordelijk zijn.

Kanhai: "Soms denken we dat het bij de handelaren ligt. De grote eierboeren willen de prijs juist omlaag, maar je hebt nog een heleboel kleine die willen profiteren van de hoge prijs." Hoewel de APSS-voorzitter twee weken eigenlijk te kort vindt om de prijs te stabiliseren, gelooft hij wel dat het haalbaar is.

De associatie zal de kippenboeren "op een nette manier" dwingen om hieraan mee te werken. "We hopen dat iedereen zich daaraan houdt, anders zal het uiteindelijk met sancties moeten gebeuren. Het ministerie heeft daarvoor zijn werkarmen." Kanhai weerspreekt geluiden als zou de sector doelbewust bezig zijn met prijsopdrijving. "Integendeel zijn we uiterst voorzichtig, anders spelen we de overheid in de kaart om inderdaad over te gaan tot import en dat is niet de bedoeling."

De associatie stelt zich nog steeds op het standpunt dat de prijsopdrijving te maken heeft met smokkel van eieren naar Frans-Guyana, waardoor een gecreëerde schaarste ontstaat. Er zijn volgens de belangenorganisatie voldoende kippen ingezet en er zou geen schaarste mogen zijn. Op 13 augustus is er een vervolgonderhoud met leden van de sector.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina