Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Goudzoekers eisen nieuwe onderhandelingen

Goudzoekers eisen nieuwe onderhandelingen met Rosebel Gold Mines

05/08/2019 15:41 - Gilliamo Orban

De vergadering van goudzoekers uit Nieuw Koffiekamp was druk bezocht. Belangrijkste uitkomst is de opdracht om opnieuw met RGM te onderhandelen.

De vergadering van goudzoekers uit Nieuw Koffiekamp was druk bezocht. Belangrijkste uitkomst is de opdracht om opnieuw met RGM te onderhandelen. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Ontevreden goudzoekers van Nieuw Koffiekamp hebben een nieuw onderhandelingsteam opgericht dat gesprekken moet voeren met Rosebel Gold Mines (RGM) en de regering. Ze willen weten welke afspraken Makamboa heeft gemaakt met de Staat en RGM over het delven van goud in Roma-pit. Daar kan een groot deel van de goudzoekers uit het dorp geen activiteiten ontplooien.

"Makamboa communiceert niet optimaal met hun achterban", zegt Gregory van der Kamp die zondag de krutu in de vergaderzaal van Koffiekamp heeft geleid. "Slechts een kleine groep goudzoekers is geaccommodeerd in Roma-pit. Nu moet er worden bewerkstelligd dat er een locatie toegewezen wordt waar iedereen kan werken", zegt Van der Kamp. De goudzoekers zullen ook met goudmaatschappij bespreken hoe Nieuw Koffiekamp verder ontwikkeld kan worden.

Overigens zijn de bestuursleden van Makamboa niet op één lijn. Een deel van de organisatie heeft  de vergadering bijgewoond en staat achter het nieuwe onderhandelingsteam. "Er is een overeenkomst getekend met Makamboa die geen groot draagvlak heeft onder goudzoekers van Koffiekamp", meent Van der Kamp. De gouddelvers zullen zich nog buigen over de organisatie. Er is voorgesteld om een nieuw bestuur te kiezen door verkiezingen te houden.

Of het onderhandelingsteam erkend zal worden door de Staat en RGM moet nog blijken. Melvin Landveld gaf aan dat een groep goudzoekers eerder heeft gesproken met RGM. "Er is toen op gewezen dat Makamboa de belangen van de goudzoekers behartigt en de organisatie is het aanspreekpunt van Rosebel", zei Landveld. Ook heeft de groep een meeting gehad met president Desi Bouterse.

Het staatshoofd zou volgens Landveld de goudzoekers weer uitnodigen voor een gesprek, maar dat heeft niet meer plaatsgevonden. De goudzoekers van Nieuw Koffiekamp zijn er niet over te spreken dat Makamboa zich heeft gedistantieerd van de illegale goudwinning in de RGM-concessie. Dat maakte de organisatie bekend kort na het incident waarbij een gouddelver het leven heeft gelaten in het Royal Hill-mijngebied van de goudmaatschappij.

Er is daarbij aangegeven dat de illegale goudzoekers niet afkomstig zijn van Nieuw Koffiekamp. Echter zijn er ook mensen van het dorp die bij Royal Hill werken. "Het kon ook gaan om een persoon van Koffiekamp", zegt een bewoner. De jongeman die is overleden is afkomstig uit Brownsweg.

Er is verder ook aangehaald waarom personen van andere dorpen Royal Hill aandoen. De Staat heeft de afgelopen tijd goudzoekers uit verschillende plekken ontruimd. "Dat is gedaan in Tapoeripa en Dreypada, Maripaston, Bewojo in het Brownsweggebied en een locatie in Sarakreek. Hierdoor trekken deze mensen naar Koffiekamp", aldus Van der Kamp.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina