Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Sociaal pesten

COLUMN: Sociaal pesten

05/08/2019 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Sociaal pesten

Giwani Zeggen  

Het lijkt erop alsof wij niet willen leren. Niet van de fouten die in andere landen worden gemaakt, en ook niet van situaties die zich in Suriname hebben voorgedaan. Nog maar enkele weken geleden besloot een leerling van de middelbare school uit het leven te stappen. De jongeman zou het slachtoffer zijn geweest van pestkoppen. Of het nou wel of niet zo was, de berichten daarover zijn niet helemaal helder, maakt niet veel uit. Het is genoegzaam bekend dat kinderen maar ook volwassenen die gepest worden, uit wanhoop kunnen overgaan tot dit soort handelingen.

Er is al zo vaak aandacht voor het onderwerp gevraagd door verschillende personen en instanties. Alleen, wij schijnen Oost-Indisch doof te zijn en ziende blind. Het pesten, vooral via sociale media, gaat vrolijk verder. Soms is er iemand die probeert het pesten een halt toe te roepen en de pesters wijst op de gevolgen van hun gedrag. Maar het betreft slechts een kleine groep, die ook nog wordt overschaduwd door de grote meute, die vrolijk verder gaat met het slachtoffer de grond in te boren. Tot er weer een bericht verschijnt van een tiener die niet meer tegen de druk kan en er een einde aan maakt. En zelfs dan zijn er nog mensen die het slachtoffer tot in het hiernamaals pesten.

Een nieuwe groep die het slachtoffer is van de internetpesters, zijn de deelnemers aan Youth Voice. Een veelgehoord argument is: "Kunnen de ouders hun kinderen niet zeggen dat ze geen talent hebben?" Alsof elke ouder in staat is te beoordelen of zijn zoon of dochter een nachtegaal is. Maar los daarvan, waarom zou een ouder een kind dat droomt van een zangcarrière en ervan overtuigd is wel te kunnen zingen, verbieden mee te doen aan Youth Voice? Soms wil je als kind niet luisteren naar mama of papa of oom of tante. Misschien is er thuis wel ruzie geweest, omdat het kind zich beknot voelt door de ouders. Geeft dat ons dan het recht zo een jongen of meisje kapot te maken?

Overigens, als ouders hun kinderen eerst moeten beoordelen op het al dan niet aanwezig zijn van talent, voordat ze meedoen aan een activiteit, dan is het einde zoek. Weet u hoeveel jongens en meisjes dromen van een voetbalcarrière? Hoeveel meisjes zichzelf al zien staan in de finale van Wimbledon, zoals Serena Williams dat deed als klein meisje? Moeten wij onze kinderen dan van een sport afhouden omdat wij denken dat ze het talent ervoor niet hebben? Hoeveel wereldsterren kregen als kind niet te horen van hun ouders dat ze er niks van konden? Om in the end de beste te worden.

Het pesten beperkt zich echter niet alleen tot een onschuldige deelname aan Youth Voice. Recent zijn er weer filmpjes opgedoken van jonge meisjes die het bed delen met enkele jongemannen. Op zich is er niks mis met het feit dat ze seks hebben. En als zij het leuk vinden om het te filmen, mogen ze dat van mij ook. Het is niet iets dat ik ze zou adviseren, maar iedereen maakt zo zijn eigen afwegingen. Dat geeft de buitenwacht echter niet het recht om, wanneer de filmpjes uitlekken, de meisjes belachelijk te maken. Ik hoor het u al zeggen, ja dat hebben ze zelf gedaan door zich te laten filmen. But two wrongs don't make one right.

De vraag die wij onszelf moeten stellen op zulke momenten is: Als het onze zus of dochter was, zouden wij het dan ook doen? Ik denk dat het antwoord heel simpel is: nee! Waarom ze dan wel belachelijk maken op het moment dat wij ze niet persoonlijk kennen? Wat winnen wij ermee? Er is een verschil tussen kiek nemen en pesten. Kiek is voor mij het onderling plagen door vrienden en kennissen, zonder dat het beledigend en kwetsend wordt.

Dus laten we als vrienden onderling onze kiek blijven breken, want dat moet kunnen. Laten we elkaar echter niet nodeloos de grond in boren, met alle gevolgen van dien. Dus stop met pesten. Daar hebben we immers al politici voor, die zeggen dat het goed gaat.

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina