Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Burn-out komt veel voor onder beroepsbevolking’

‘Burn-out komt veel voor onder beroepsbevolking’

05/08/2019 05:53 - Jason Pinas

De informatieavond over burn-out van het PCS was goed bezocht.

De informatieavond over burn-out van het PCS was goed bezocht. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Surinamers weten over het algemeen nog weinig over het syndroom ‘burn-out’, vandaar dat vaak een verkeerde aanpak wordt toegepast. Zo stelden psycholoog Sheanen Danoe en psychiater Kamlawatie Nannan Panday van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), vrijdag tijdens een lezing over deze aandoening.

Burn-out is een toestand van psychische uitputting die zich kenmerkt door lichamelijke, psychische en sociale klachten. Vooral uitputting, weinig interesse en een verminderd zelfvertrouwen zijn er kenmerken van. Volgens de specialisten houdt dit syndroom in de meeste gevallen verband met werk en ontstaat het vaak als er geen goede samenhang is tussen de medewerker en zijn werkomgeving.

Omdat er hierover nog veel onwetendheid is, heeft het PCS een informatieavond hieraan gewijd. in het IGSR-gebouw op het universiteitscomplex stelt Danoe dat burn-out erger is dan de normale stress. "Je krijgt het wanneer overspannenheid meer dan zes maanden aanwezig is. Het verschil is dat bij stress kleine rustmomenten nog helpen, maar in het andere geval niet", verduidelijkte de psycholoog.

Hoewel er voor Suriname geen concrete cijfers zijn, denkt Danoe dat rond de 30 procent van de beroepsbevolking te maken heeft met deze vorm van psychische uitputting. Dat baseert ze op statistieken in andere landen. Ze stelt dat de cijfers over haast de hele wereld ongeveer hetzelfde zijn. "Onze bedoeling is niet om mensen bang te maken, maar om ze bewust te maken van die klachten. Twintig van de honderd mensen krijgt ooit in hun leven een burn-out", onderstreept Danoe.

Nannan Panday benadrukt dat burn-out en depressie veel gelijkenissen hebben, maar burn-out heeft meer met werk te maken. De gevolgen moeten volgens de psychiater niet onderschat worden. Nannan Panday: "Het komt veel voor bij de beroepsbevolking en heeft een grote impact op de gezondheid en productiviteit van de persoon." Ze wijst er verder op dat sommige mensen zelfs een uitweg  zoeken in alcohol en drugs.

Het is volgens haar daarom heel belangrijk te weten hoe een burn-out te herkennen is. "Het kan zelfs leiden tot hoge bloeddruk, suikerziekte en hartstoornissen. Suïcide is één van de ergst mogelijke gevolgen." De psychiater is daarom blij dat vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en andere sociale groepen aanwezig waren bij de lezing.

Het genezingstraject kan volgens de specialisten soms een tijdje duren, maar als de aandoening op tijd wordt ontdekt, kan het ergste voorkomen worden. De hulp van de werkgever is daarbij zeer belangrijk. "Er moet geen sprake zijn van schijn-medeleven. De baas moet geen dubbele agenda hebben", zegt Danoe.

De risicogroepen voor burn-out zijn sociale werkers en zij die direct in contact staan met de burger. Als voorbeeld werden genoemd politieagenten, leerkrachten en winkeliers. Na de presentaties volgden een vragenronde en paneldiscussie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina