Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Huurder afgebrande juwelierszaak: ‘Mi lasi...’

Huurder afgebrande juwelierszaak: ‘Mi lasi...’

04/08/2019 17:32 - Merredith Bruce

De brandweer is zondagmiddag bezig met nablussingswerkzaamheden.

De brandweer is zondagmiddag bezig met nablussingswerkzaamheden. Foto: Merredith Bruce  

PARAMARIBO - Bij een brand is zondagochtend een zakenpand op de hoek van de Jodenbree- en Maagdenstraat met daarin vier ondernemingen, totaal verwoest. Het gaat volgens de brandweer om twee juwelierszaken, een elektronicazaak en een fotostudio.

In welke mate de goudvoorraad van de twee juwelierszaken waarde heeft verloren hangt af van de hoogte van de temperatuur. Dit legt een scheikundedocent aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname uit aan de krant. "We praten hier over een verbranding, dus ik verwacht dat het goud hooguit is gaan smelten."

De docent die anoniem wenst te blijven, legt uit dat goud een heel hoog smeltpunt heeft (1064 graden Celsius). "Ik verwacht dat de waarde sowieso minder is geworden. Om dat beter te weten, zou onderzocht moeten worden hoe fel de brand is geweest." Hij legt uit dat hetzelfde geldt bij zilver dat in tegenstelling tot goud eerder zijn waarde verliest. Het smeltpunt van zilver is 961,8graden Celsius.

Een bewoner van één van de panden heeft tegenover de brandweer verklaard dat er een boiler in brand stond. Er werd getracht deze te blussen, maar dat mocht niet baten. De vlammen sloegen al gauw om zich heen.

De redactie toog zondagmiddag naar de locatie die met lint was afgebakend. Francis Chong, de huurder van een van de juwelierszaken, 'Surigold' Juwelier, kijkt verbouwereerd vanuit zijn auto naar het afgebrande pand dat aan de zijde van de Jodenbreestraat staat.

Hij werd in de ochtend gebeld door een buurman van een andere onderneming in de omgeving met de boodschap. "Ik ben meteen daarna naar hiertoe gereden. De brandweer was al bezig met bluswerkzaamheden", drukt hij zich uit in het Sranantongo.

Hij zegt dat zijn pand verzekerd was tegen brand. Chong vertelt dat hij het pand al ruim twintig jaar huurt. De eigenaar is op dit moment in Nederland. Wanneer hem gevraagd wordt hoe groot de schade in geld uitgedrukt kan zijn, reageert hij met een zucht: "Mi no sabi. Kan de miljoen SRD so. Ma mi lasi."

De man vertelt dat de eigenaar van de andere (gelijknamige) juwelierszaak 'Johan Lee', waar de brand zou zijn begonnen, aan de bovenzijde in het gebouw verbleef en op dat moment met zijn vrouw thuis was. De vrouw heeft naar verluidt brandwonden opgelopen aan haar benen en rug en moest naar het ziekenhuis vervoerd worden.

De brandweer meldt op haar website dat de melding van de brand omstreeks kwart voor vijf in de ochtend is gedaan door een voorbijganger die rook uit het pand zag komen. De manschappen van post Knuffelsgracht waren binnen vier minuten ter plekke maar het pand stond al helemaal in brand.

Een uur na aankomst had de brandweer het vuur al onder controle en heeft daarmee kunnen voorkomen dat de vlammen zich verspreidden naar aangrenzende panden. Een voertuig dat voor het pand stond geparkeerd heeft schroeischade opgelopen. Het is niet duidelijk of de andere ondernemingen verzekerd waren tegen brand.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina