Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Deelnemen is belangrijk telt heden niet meer'

‘Deelnemen is belangrijk telt heden niet meer'

03/08/2019 10:27 - Frank Finisie

‘Deelnemen is belangrijk telt heden niet meer'

Foto: Pan American Sports Organization  

LIMA - “De Olympische gedachte van ‘deelnemen is belangrijk’, telt heden ten dage niet meer. Elke trainer moet ten minste een finaleplaats eisen van zijn atleet”, zegt Tony Stienstra, bestuurslid van het Surinaams Olympisch Comité (SOC). Op uitnodiging van de organisatie van de Pan-Am Games volgde hij woensdag in Lima de workshop over intimidatie en misbruik in de sport. Een dag eerder nam hij deel aan de 57ste Pan-Am Games General Assembly.

Tijdens deze vergadering tussen de lidlanden en het hoofdbestuur van het Internationaal Olympisch Comité worden er beslissingen genomen en prestaties verzorgd over gehouden en nog komende spelen. Het is de eerste keer dat Stienstra met het SOC naar het buitenland is gegaan en verschillende takken van sport live heeft meegemaakt." Het zijn wedstrijden op topniveau, je moet je kwalificeren voor deelname aan de Pan-Am Games", aldus Stienstra.

De commissaris is onder de indruk van de sportlocaties in het buitenland, om niet te praten over de vriendelijkheid van de mensen. "Ik vind het erg dat Suriname met slechts enkele takken van sport meedoet en dat zo weinig atleten participeren in dit evenement. Dit heeft niet alleen te maken met financiën, maar meer met een beleidskwestie van de verschillende organisaties, en ook een slechte sportplanning van de overheid", constateert Stienstra.

"Ik heb bij badminton mogen ervaren dat wij over kwaliteiten beschikken, maar we lieten het afweten op basis van conditie. En dat terwijl het sporters zijn met ervaring, dan moest je toch daaraan hebben gewerkt", zegt Stienstra. Hij vindt het jammer dat taekwondoka Tosh van Dijk zich goed had voorbereid voor dit toernooi, maar gediskwalificeerd werd vanwege zijn gewicht. "Je moet ruim van tevoren werken aan jouw gewicht in Suriname en niet in het land van deelname. Zo een atleet mocht helemaal niet afreizen met zo een groot overgewicht. De trainer heeft ook een fout gemaakt", analyseert het SOC-bestuurslid.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina