Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Industriële ontwikkeling bosbijproducten’

‘Industriële ontwikkeling bosbijproducten’

02/08/2019 06:35 - Lloyd Djendje

Jerry A-Kum, scheidend directeur van SBB en ABI-voorzittter George Lazo schudden elkaar de hand na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

Jerry A-Kum, scheidend directeur van SBB en ABI-voorzittter George Lazo schudden elkaar de hand na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Suriname zal voortaan niet alleen hout exporteren maar ook bosbijproducten –alles in het bos wat niet tot hout gerekend kan worden. Deze zogenoemde ‘non timber forest products’ worden onderverdeeld in voedsel voor mens en dier, medicijnen, decoratie, geluid, schaduw, zuurstof en recreatie en andere categorieën.

De Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Associatie van Binnenlandse Industriëlen (ABI) om gezamenlijk op te trekken bij het ontwikkelen van deze veelbelovende industrie voor Suriname. De associatie ziet voldoende mogelijkheden in het uitgestrekte bos. Om te kunnen toetreden tot wereldmarkten voor bosbijproducten, zal moeten worden samengewerkt met buitenlandse partners, zegt ABI-voorzittter George Lazo.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er genoeg afzetmarkten bestaan voor zes soorten oliën: maripa, awara, krappa, hoepel, amana en tonka. Hiermee kan Suriname circa twee miljard US dollar per jaar verdienen. Ook kunnen veertigduizend mensen aan werk worden geholpen. Medicinale planten kunnen het land tussen twee en vier miljoen US dollar per jaar opleveren.

Binnenlandbewoners kunnen aan grondstoffen in hun woongebied verdienen. Nu nog gebruiken ze zelf traditioneel sommige bosbijproducten, maar zij zullen bewust gemaakt worden van de mogelijkheden die het bos biedt voor ontwikkeling. "Met de ondertekende overeenkomst willen we een vertaalslag maken naar de internationale gemeenschap. Kleine ondernemers zullen hun producten en diensten als het ware wereldwijd verkopen", aldus Lazo.

Voor Jerry A-Kum, scheidend directeur van SBB, is het natraject vanaf de ondertekening heel belangrijk, waarbij de echte ontwikkelingen van de industrie van bosbijproducten op gang moet komen. Lazo benadrukt de noodzaak van partnerschap om zaken gedaan te krijgen. ABI gaat voor nationale economische voordelen in het algemeen en in het bijzonder vooruitgang voor haar leden en de binnenlandse gemeenschappen, maar duurzaam gebruik van het bos staat centraal.

SBB heeft het algemeen beheer van het bos, Celos doet onderzoek en Conservation International houdt bescherming van het bos in de gaten. De opleving van de handel in bosbijproducten zal volgens Lazo niet leiden tot vernietiging van het bos.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina