Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Huiselijke opvoeding is sleutel seksueel gedrag'

'Huiselijke opvoeding is sleutel tot seksueel gedrag'

01/08/2019 10:48 - Naomi Hoever

'Huiselijke opvoeding is sleutel tot seksueel gedrag'

Foto: makeawebsitehub.com  

PARAMARIBO - De foto van een minderjarige jongen en meisje die elkaar intens kussen - in groen-Schots uniform van de basisschool - heeft voor veel reacties gezorgd op sociale media. Opvoeders hebben hun ongenoegen geuit over de kusaffaire van de jonge leerlingen. “Het gedrag komt van ergens. Ze hebben het ergens gezien”, stelt sociaal-maatschappelijk werker Judith Valpoort-Vrede nadat zij de foto onder ogen heeft gehad.

Pedagoog Roël Resida zegt dat seksualiteit en seksuele gevoelens dingen zijn die in ieder mens zijn verankerd, maar er moet op een correcte manier mee worden omgegaan. "De sleutel daarvan is de huiselijke opvoeding. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur moet duidelijk maken aan ouders dat de school verantwoordelijk is voor de intellectuele, sociale en fysieke vooruitgang van het kind. Maar het gedrag is iets dat van huis uit moet worden meegegeven." 

Resida stelt voor dat het ministerie een partnerschap met ouders aangaat. "Ouderschap moet niet van de school afhangen. Het morele gedrag moet bij de bottom worden aangekaart. Kinderen moeten in een vroeg stadium weten dat ze onderdeel zijn van de maatschappij. Ze moeten leren wat accepteerbaar en acceptabel is." De pedagoog vraagt zich overigens af wat de bedoeling is geweest van degene die de foto op Facebook heeft gedeeld.

Valpoort-Vrede wijst een beschuldigende vinger naar de audiovisuele media. "Zij die zich niet houden aan de richtlijnen moeten worden aangepakt. Op bepaalde tijdstippen heb ik gebeld naar mediahuizen die na schooltijd speelfilms vertoonden met seksscènes." Zij valt ook over liederen die via de radio worden afgespeeld.

Zij hekelt een radioreclame over een kraslot, die in de middag wordt afgedraaid en de indruk wekt alsof het om seks gaat. "Ik heb gebeld en ik kreeg van het desbetreffende station te horen dat de reclame zo is afgeleverd." Ze zegt dat deze omroep de verantwoordelijkheid van zich afschuift.

De sociaal-maatschappelijk werker wijst op de manier waarop ouders tegenwoordig met hun kinderen omgaan. Ze wijst op de tourbussen die meestal overvol zijn met jonge kinderen die op een bepaalde manier dansen. Het valt Valpoort-Vrede ook op dat er kinderen op Facebook actief zijn die zich ouder voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. "We moeten veel meer praten met onze kinderen en meer voorlichting geven. Als ouders moeten we onze plek beter innemen."  Ze pleit voor meer voorlichting op school en voor uitbreiding van het systeem van zorgcoördinatoren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen