Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Eigen kracht' centraal bij campagne Palu

'Eigen kracht' centraal bij verkiezingscampagne Palu

01/08/2019 06:32 - Merredith Bruce

In het partijcentrum van de Palu geeft voorzitter Jim Hok een exposé  van de verkiezingscampagne van de partij.

In het partijcentrum van de Palu geeft voorzitter Jim Hok een exposé van de verkiezingscampagne van de partij. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Palu sluit bij de verkiezingen van mei 2020 samenwerking met andere partijen niet uit. Echter, zij stelt als belangrijk criterium dat deze partijen de gedachte moeten koesteren, dat het zelfbeschikkingsrecht van Suriname op geen enkele wijze te grabbel mag worden gegooid. Zo stelde voorzitter Jim Hok woensdag op een persconferentie in het partijcentrum aan de Kafiluddistraat, waar hij is ingegaan op de voorbereidingen van de partij naar de verkiezingen toe.

Hok constateert dat de regering de laatste tijd vaak heeft gekozen voor het belang van het buitenland en daaraan het Surinaams belang ondergeschikt heeft gemaakt. "Ik noem de kwestie van Alcoa die nog niet is afgehandeld, maar die voor de meeste Surinamers al duidelijk is en de voorgenomen verkoop van het 30 procent-goudaandeel dat we hebben in een samenwerking met IAmGold. Het is nog niet doorgegaan, maar het hele idee!" Voorts noemt hij de kwestie van de Chinese vissersboten.

Hij constateert verder dat sommige partijen het bewust of onbewust erop aansturen dat het zelfbeschikkingsrecht van Suriname uit handen wordt gegeven. Deze partijen verliezen zich volgens Hok in het idee dat Suriname, met behulp van Nederland, ontwikkeling tot stand kan brengen. Desgevraagd zegt hij dit bij "haast alle partijen" te hebben gemerkt en noemde met name de VHP met haar diasporabeleid en Abop.

De politicus vindt dat Surinamers hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en minder moeten overlaten aan politici. De partij heeft in verband met de verkiezingen vijf richtingwijzers geformuleerd om de kiezer te laten begrijpen waarvoor ze staat en gaat. Het allereerste, werken vanuit eigen kracht, heeft betrekking op het besef van onafhankelijkheid. 

"Wij zijn verplicht om uit te gaan van de kracht die wij Surinamers zelf kunnen opbrengen. Dat is wat steeds het vertrekpunt moet zijn. Daar waar we tekort schieten moeten wij onszelf zo snel mogelijk versterken", zegt de partijleider. De overige richtingwijzers zijn: stimuleer oprechtheid door kennis, kunde en inzicht; bied de wereld de beste kwaliteit van het Surinaamse product; kies bewust om iedereen gelijk kansen te bieden en focus op de toekomst bij de stappen die je vandaag zet. 

Bij het punt van gelijke kansen heeft de partijvoorzitter een lans gebroken voor de LGBT-gemeenschap. Palu stelt werkgelegenheid hoog in het vaandel. Hok zegt dat zijn partij voorlopig heeft besloten om op DNA-niveau in Paramaribo, Wanica, Saramacca en Coronie mee te doen aan de verkiezingen. 

Met de ingebruikname van het Palu-centrum in Totness onlangs, is het startsein gegeven van de verkiezingscampagne. Hij wilde niet zeggen hoe groot de achterban van zijn partij is en voor hoeveel zetels Palu gaat. "Dat zal binnenkort blijken."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina